Politika

Sattler i Murphy poručili Vladi FBiH: "Ovo je ključni trenutak. Ako propustite ovu priliku, nema nazad" (FOTO)

U Sarajevu održan sastanak šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera i ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja s predstavnicima vlasti FBiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) rekao je, nakon održanog sastanka, da su partneri jako opredijeljeni da podrže rad Vlade FBiH i da pomognu prioritete u radu Vlade ka evropskom putu BiH.

“Oni su svojim ponašanjem pokazali da su prijatelji BiH i da su u punom kapacitetu na raspolaganju za rad i korist za građane BiH. Mi smo također prezentirali svoje prioritete kao Vlada FBiH i drago mi je da se slažemo oko svih tih prioriteta, a to je da su ključni vladavina prava i borba protiv korupcije. Informisani su od nas da će biti vrlo brzo sastanak ministra pravde, mene kao premijera sa direktorom VSTV-a, kako bi se napravio Odjel federalnog tužilaštva i Odjela u Vrhovnom sudu koji bi to procesuirao ono što utvrdi Odjel federalnog tužilaštva. Upoznali smo ih sa izazovima koji su pred Vladom FBiH”, kazao je Nišić, te zahvalio ambasadoru Michaelu Murphyju i specijalnom predstavniku EU u BiH Johanu Sattleru, prenio je N1.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO:
FOTO:

Američki ambasador u BiH je kazao kako je zadovoljan sastankom gdje su utvrdili zajedničke prioritete koji se moraju ispuniti i realizirati da BiH ostvari svoj evropski put.

“Ovo je ključni trenutak za Vladu FBiH nakon bivše Vlade u tehničkom mandatu. Inflacija, obrazovanje i zapošljavanje su prioriteti i da ne budu u fukosu nacionalne netrpeljivosti koje su u fokusu. Razgovarali smo o ovim reformama i pitanje vladavine prava i donošenje svih propisa koji će omogućiti rad javnih preduzeća i kreiranje novih radnih mjesta. Također i realizacija projekta “južne interkonekcije” čija bi izgradnja mogla otvoriti nova radna mjesta. Vlada FBiH treba donijeti ove zakone veoma brzo da se krene u realizaciju. Smatraćemo odgovorne one koji su spremni da ovo prokockaju. Prilike kao što je ova je rijetka i ako se propusti, nema nazad. Nadam se da će Vlada FBiH u potpunosti iskoristiti ovu šansu”, rekao je ambasador Murphy.

Specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler također je izrazio zadovoljstvo održanim sastankom i ponovio ono što je rekao ambasador Murphy da je ovo jedinstvena prilika za BiH.

“Kandidatski status je bio signal građanima, ali i zadaća za sve nivoe vlasti da moraju raditi intenzivnije na realizaciji i ispunjavanju prioriteta koje je zadala EU. Moja šefica, Ursula von der Layen je pretstavila u Bratislavi par stvari bitnih za Zapadni Balkan. Treba iskorisiti ovaj ubrzan proces integracija na EU tržište i intezivniju regionalnu saradnju i konkretne aktivnosti koje smo dogovorili sa Vladom FBiH je osigurati vladavinu prava. Isto tako, naša podrška nije deklarativna, već iskoristiti goepolitičku situaciju i sa ovim vladama raditi na ostvarenju ciljeva. Nivo FBiH je važan za EU integracije jer preko 90% građana FBiH priželjkuje taj put. To je bila jedna od tema danas i govorili smo o suštinskim i egzistecijalnim pitanjima. I unapređenje rada javnih preduzeća koji predstavljaju terete za budžetske resurse i da su pod utjecajem političkih subjekata. Paralelno s tim, govorili smo o standardima slobode javnog okupljanja, rada medija i organizovanog kriminala. Dostavio sam pregled prioriteta, njih 27 i bilo mi je zadovoljstvo da će 4 stavke biti na dnevnom redu sjednica Vlada i u domovima parlamenta. Tri zakona nas očekuju iz oblasti energetike i nadam se da ćemo imati pozitivne informacije”, rekao je Sattler.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Na pitanje da li prolongiranje za imenovanje sudije Ustavnog suda iz FBiH političko pitanje Nikšić je rekao.

“Očekujem da ono što bude na dnevnom redu i unutar parlamentarne većine, dobije podršku”, kratko je rekao Nikšić, rekavši da ne zna šta se podrazumijeva pod “političkom trgovinom”.

“Što se tiče Ustavnog suda BiH pravila se moraju slijediti i vrlo je jasno navedeno da se imenuju najbolji i najkvalifikovaniji kandidati. Birati samo najbolje i najstručnije”, rekao je ambasador Murphy. “Da li se tu radi o imenovanju direktora javnih preduzeća, Ustavnog suda, komesara policije, to moraju biti najbolji”, zaključio je.