BiH

Nikšić nakon primopredaje dužnosti otkrio šta će mu biti prioriteti u mandatu

Zvanično preuzeta dužnost nove Vlade Federacije, danas im je prvi radni dan.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Po današnjoj primopredaji između novog i dosadašnjeg saziva Federalne vlade, novoimenovani premijer Nermin Nikšić je u izjavi novinarima među prioritetima naveo rad Vlade u cilju boljeg stanja u društvu i ispunjavanje obaveza vezanih za euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine te popravljanje privrednog ambijenta, statusa i integriteta radnika u FBiH.

Također je naveo ispunjavanje obaveza prema socijalnim kategorijama stanovništva, kao i niz drugih obaveza od kojih je neke naglasio i u ekspozeu podnesenom 28. aprila zastupnicima Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Upitan kako će se nova Vlada odnositi u pogledu obaveza prema penzionerima, odgovorio je da kontinuitet u toj oblasti mora biti nastavljen.

Nova vlada će proučiti zakonske obaveze prethodne, po potrebi izmijeniti neke planirane mjere, a u nekima nastaviti kontinuitet, zaključio je Nikšić najavljujući za sutra prvi radni dan Vlade i održavanje prve sjednice novog saziva Vlade Federacije BiH.

Pročitajte još

Novoimenovani ministar finansija Federacije BiH Toni Kraljević je nakon  formalne primopredaje izrazio nadu da će taj resor i nova  Vlada biti dostojni ukazanog povjerenja te zahvalio dosadašnjem sazivu, a naročito sad već bivšoj ministrici finansija Jelki Milićević, kao i cjelokupnoj staroj Vladi, za  sve dobro što su učinili u proteklim izazovnim vremenima.

Kraljević je pohvalio način na koji je Milićević držala do stroge kontrole budžetskih rashoda Federacije, što će, prema izjavi, biti i njegovo opredjeljenje u započetom mandatu. Rad ministrice Milićević i suradnja s njom nisu nepoznati Kraljeviću budući da je i on bio na dužnosti ministra finansija u jednom od kantona Federacije, podsjetio je.

Milićević je rekla da joj nakon osam godina neće biti neobično što neće više biti na dosadašnjoj dužnosti jer je, naprosto, vrijeme za nove ljude i nove generacije.

Novoj Vladi je preporučila da se bavi reformama koje očekuju građani, a ona će kao analitičar, kritičar po potrebi i neko ko iskustveno može pomoći, biti na raspolaganju, dodala je.

Novoimenovani ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak također se obratio novinarima nakon primopredaje, najavljujući da će zasigurno odgovoriti novom zadatku, što podrazumijeva i rad na što boljim materijalno-tehničkim uvjetima policije kako bi građani bili sigurniji.

Isak naglašava da na čelo Ministarstva dolazi kao čovjek iz struke, koji se uvijek borio za bolje uvjete policiji te kao parlamentarac pokazao dosad vlastiti kvalitet.

Vidjeće šta su prioriteti na novoj dužnosti, dodao je odgovarajući na pitanja novinarima te najavljujući nove konkurse ako Federaciji BiH nedostaje policijskih službenika.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Isak je kazao također da verbalna negodovanja zbog njegovog imenovanja, kojih je bilo od pojedinih učesnika protesta na dan kad je Predstavnički dom Federalnog parlamenta potvrdio imenovanje novog saziva Vlade, nije doživio kao napad. Svako ima pravo da izrazi vlastito mišljenje, kazao je tim povodom.

– Idemo raditi, nećemo se baviti stvarima iza nas – izjavio je govoreći uopšteno o novom mandatu.

Ramo Isak je kao jedno od pitanja čije rješavanje očekuje naveo imenovanje novog direktora Federalne uprave policije, što je naglasio i dosadašnji ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara koji je po primopredaji također dao izjavu novinarima.

On je novim članovima Vlade poželio sreću izražavajući nadu da se neće ponoviti praksa iz dosadašnjeg saziva da jedna vlada bude osam godina na dužnosti, od kojih četiri u tehničkom mandatu.

Zamoljen da prokomentira imenovanje Rame Isaka za novog ministra unutrašnjih poslova, Čampara odgovara da ministarska funkcija ne podrazumijeva neku vrstu posebnih nadležnosti koliko direktora Federalne uprave policije kojoj Vladin ministar treba da bude potpora za bolji rad i osiguranje materijalno-tehničkih uvjeta policiji