Svijet

SATELITI OTKRILI PAKAO U NAJAVI Putin je premjestio "nož", sprema se napad na London?!

Zastrašujuća satelitska slika otkrila je da je ruski projektil koji može nositi nuklearnu glavu premješten na domet Londona.

FOTO: PRINTSCREEN / TWITTER
FOTO: PRINTSCREEN / TWITTER

Hipersonični projektil koji NATO snage nazivaju “Killjoy”, a Rusi “Bodež” – dio je arsenala Vladimira Putina od 2018. i ima domet veći od 1.900 kilometara, piše The Sun.

Smrtonosno oružje, koje može biti napunjeno sa do 453 kilograma eksploziva ili nuklearnom bojevom glavom, premješteno je oko 1.900 kilometara od Londona, prema britanskim obavještajnim službama.

Ministarstvo odbrane objavilo je danas ažuriranu obavještajnu informaciju sa slikom snimljenom 17. oktobra na aerodromu Machulishchi, oko 12 kilometara južno od glavnog grada Bjelorusije Minska.

Snimak prikazuje dva mlažnjaka MiG-31K Foxhound u blizini mogućeg spremnika projektila dugačkog sedam metara.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da se u spremniku vjerovatno nalazi balistički projektil As-24 Killjoy koji se lansira iz zraka.

Do Londona za devet minuta

“Killjoy” može putovati do 12 puta brže od zvuka, a njegova sposobnost da se lansira iz zraka putem mlaza čini ga gotovo nemogućim za otkrivanje i neutraliziranje s odbrambenog položaja.

Ako je lansiran iz Bjelorusije, mogao bi pogoditi London za oko devet minuta.

Obavještajni podaci sugerišu da bi Rusija mogla napasti i druge mete osim Ukrajine, reklo je Ministarstvo odbrane.

FOTO: TWITTER/@MINISTRY OF DEFENCE
FOTO: TWITTER/@MINISTRY OF DEFENCE

“Rusija je povremeno lansirala to oružje tokom ukrajinskog rata, ali zalihe su vjerovatno vrlo ograničene”, navodi se u ažuriranju.

“Nastavlja koristiti svoje napredno streljivo dugog dometa protiv ciljeva ograničene operativne važnosti.

Vjerovatno je izvršila raspoređivanje uglavnom kako bi poslala poruku Zapadu i prikazala Bjelorusiju kao sve većeg saučesnika u ratu.”

Procjenjuje se da Putin raspolaže s 5.977 bojevih glava, od kojih je 1.600 spremno za raspoređivanje, prema Federaciji američkih naučnika.

Za “Bodež” se kaže da je jedno od Putinovih podstrateških oružja.

Prvi zabilježeni slučaj korištenja projektila u Ukrajini bio je u martu, prema izvještaju CNN-a.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je koristilo projektil “Bodež” za napad na podzemno skladište u regiji Ivano-Frankivsk.

Ministarstvo odbrane vjeruje da to oružje čini samo mali dio Putinovog arsenala, ali je zabrinuto time što je Putin pokazao spremnost za eskalaciju u svojoj kampanji bombardovanja iz zraka dok rat u Ukrajini i dalje bjesni, piše Net.hr.

Prihvati notifikacije