Sastojci:
margarin ili maslac za mazanje tepsije100 g kokosa
1 l mlijeka
110 g brašna
120 g šećera
3 kašike kakaa
1 vanilin-šećer
50 g margarina ili maslaca
1 vrećica šlaga
130 g hladnog mlijeka
Priprema:
Prvo malo tepsiju premažite margarinom ili maslacem. Tepsija promjera 36×42 cm. Zatim rasporedite kokos.
U zdjelu dodajte brašno, šećer, kakao, vanilin-šećer i malo mlijeka, te izmiješajte pjenjačom.
Ostatak mlijeka stavite kuhati.
U uzavrelo mlijeko umiješajte pripremljene sastojke i nastavite kuhati.
Gotovo sklonite sa strane i dodajte margarin ili maslac. Miješajte dok se ne istopi.
Vrelu smjesu rasporedite preko kokosa u tepsiji.
Ostavite da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru.
Šlag dobro umutite sa hladnim mlijekom.
Rasporedite ga preko ohlađene smjese.
Po dužem dijelu tepsije prerežite smjesu.
Nastavite poprečno rezati jednake dijelove širine po želji.
Svaki dio srolajte prema sredini. Dodatno pređite preko kokosa da bi još malo uhvatio, ukoliko je potrebno. Sultanove sarme slažite na tanjir ili tacnu, piše kolaci.biz.