BiH

Sarajlić i ostali: Radno mjesto za suprugu ako glasa za suprotnog kandidata

Na suđenju Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću, koji se terete za davanje dara i drugih oblika koristi, svjedok Tužilaštva Kantona Sarajevo je izjavio da mu je na sastanku u vozilu sa optuženima nuđeno da glasa za suprotnog kandidata, a da će oni zauzvrat zaposliti njegovu suprugu.

FOTO: DETEKTOR.BA
FOTO: DETEKTOR.BA

Velid Tvrtković je posvjedočio da je tokom 2020. bio zaposlen u Općini Novi Grad, čiji je načelnik bio Semir Efendić. Potvrdio je da je bio član Stranke demokratske akcije (SDA), kao i delegat za izbornu skupštinu ove stranke, kada je 26. februara 2020. biran predsjednik Kantonalnog odbora (KO) SDA Sarajevo.

Kazao je da optuženog Šehovića poznaje od 2016. godine preko stranke te da ga je on kontaktirao prije održavanja izbora.

“Ja sam rekao: ‘Šta, kako, gdje?’ Iz znatiželje sam htio da vidim šta tačno hoće da mi kaže”, rekao je Tvrtković, izjavivši da je prvi sastanak sa Šehovićem imao u četvrtak ili petak prije 26. februara, kada ga je on “uvjeravao da ima neku određenu ponudu, da ima određene ljude”.

Prisjetio se da je 25. februara bio u društvu brata kada je od Šehovića dobio poziv da se sastanu. Ispričao je da je Šehović došao svojim vozilom te mu kazao da sjedne nazad, kada su krenuli “na određenu lokaciju”. Dodao je da su nazad bila zatamnjena stakla.

“U meni je proradio određeni strah. Strah me obuzeo jer nisam znao s kim imam susret. Uzeo sam telefon i uključio snimanje zbog moje sigurnosti”, izjavio je Tvrtković, objasnivši da su po dolasku na lokaciju izašli iz vozila te ušli u drugo – u kojem su bili optuženi Sarajlić i Delalić, a koji su pričali “kako su određene ljude pogurali i pomogli”.

Prema njegovim riječima, moderator njihovog razgovora je bio Šehović, koji je rekao da je njegova [Tvrkovićeva] supruga nezaposlena, nakon čega su optuženi spominjali određena rješenja za zaposlenje njegove supruge.

“Oni traže zauzvrat da ja glasam za suprotnog kandidata, tj. Fikreta Prevljaka (…) Bili su podrška jedan drugom da me ubijede da je to sigurno”, kazao je Tvrković, dodavši da se razgovor završio tako što su mu poručili: “Ne sekiraj se, bit će ovo sve uredu. Nemoj se bojati, ti uradi svoje, mi ćemo svoje.”

U nastavku svjedočenja je ispričao da je po dolasku kući kontaktirao Efendića, s kojim se sastao, a potom mu putem e-maila dostavio snimak. Rekao je da nikakve izmjene niti modifikacije nije radio na snimku te da je telefon predao direktno Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Sarajlić, Delalić i Šehović se terete da su od 20. do 25. februara 2020., posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak s Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika KO-a SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i na kojima su predloženi kandidati bili članovi Efendić i Prevljak.

Tvrtkoviću su, kako se dalje navodi, obećali da će, korištenjem svog društvenog i uticajnog položaja koji imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA ukoliko na tim izborima svoj glas dâ njihovom kandidatu za navedenu poziciju – Prevljaku.

Sarajlić je, stoji u optužnici, u tom periodu bio član Predsjedništva, odnosno potpredsjednik SDA, Delalić član Izvršnog odbora Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, a Šehović nekadašnji tehnički sekretar stranke.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Tvrtković je potvrdio da od Tužilaštva KS-a nije dobio imunitet od krivičnog gonjenja te da nije imao sudsku naredbu za snimanje razgovora.

Na tvrdnju Šehovićeve braniteljice Nine Karačić – da je između prvog poziva MUP-a KS-a i oduzimanja mobilnog telefona svjedok brisao sadržaj s tog telefona, svjedok je kazao da nije brisao poruke te da komunikaciju s dotičnim [Šehovićem] nije brisao. On je potvrdio da je bio prisutan na pretresu telefona.

Braniteljica Karačić je rekla da iz izvještaja o pretresu mobilnog uređaja nije vidljivo da je svjedok imao poziv s prikrivenog broja prije sastanka sa Šehovićem, na šta je on kazao da ima svjedoka koji je bio s njim.

Pročitajte još

“Donio sam odluku da ne želim da idem nigdje u ta doba, zato me zvao s prikrivenog broja, to zna i moj brat”, izjavio je Tvrtković. On je rekao da nisu imali nikakav načelni dogovor da glasaju za Efendića, a na upit braniteljice Karačić je kazao da Efendića nikada direktno nije pitao za “određene stvari” te dodao da njegova supruga trenutno nije zaposlena. Potvrdio je da je član Stranke za BiH, čiji je predsjednik Efendić.

Na pitanja Odbrane Sarajlića, Tvrtković je rekao da nije znao da će snimak biti objavljen, ali da ga je Efendić pitao za dozvolu, na šta je on kazao: “Oke.” Izjavio je da nema informacije da je snimak modificiran.

Odbrana Delalića je uložila prigovor na svjedočenje, rekavši da je proizašlo iz počinjenja krivičnog djela, piše Detektor.ba.

Nastavak suđenja je zakazan za 23. septembar.

Prihvati notifikacije