Ekonomija

Sarajevski aerodrom dočekao milionitog putnika u godini!

Turkish Airlines je najveći avioprijevoznik, a slijede ga Austrian Airlines i Pegasus. Pegasus je niskobudžetna turska avio-kompanija.

FOTO: EPA-EFE/FEHIM DEMIR
FOTO: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Sarajevski aerodrom dočekao je milionitog putnika u godini, postigavši tu prekretnicu tek četvrti put u svojoj historiji.

U periodu od 1. januara do 12. septembra 2023. godine kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošlo je 1.000.373 putnika, što otvara mogućnost da do kraja 2023. godine bude oboren rekord po broju putnika u jednoj godini.

Podsjećamo, najveći promet ikada Međunarodni aerodrom Sarajevo imao je prošle godine kada je opsluženo je 1.377.348 putnika, što je za čak 20 posto više u odnosu na referentnu 2019. godinu kada je opsluženo 1.143.680 putnika.

Do ovih rezultata sarajevski aerodrom došao je uprkos tome što je Wizz Air zatvorio svoju bazu na aerodromu u novembru 2022., što je rezultiralo padom broja putnika tokom većeg dijela ovogodišnje ljetne sezone.

“Ovo je jasan pokazatelj da smo uz veliki trud uspjeli u velikoj mjeri održati obim putnika iz prethodne godine. Posvećeni smo održavanju našeg uspješnog poslovanja i postizanju dobrih poslovnih rezultata”, navodi se u saopćenju aerodroma.

Prošle godine je Wizz Air imao najdostupniji kapacitet na sarajevskom aerodromu sa 465.444 sjedišta na tržištu (bez Wizz Air Abu Dhabija).

Prihvati notifikacije