Kultura

Sarajevska kina večeras otvaraju vrata besplatno (VIDEO)

Sarajevo grad filma UNESCO-a je večeras kao poklon publici organizirao „Noć kina“ u okviru kojih je na jednu noć otvorio vrata sarajevskih kina i omogućio građanima Sarajeva i turistima besplatno uživanje u filmovima.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Publika će večeras uživati u besplatnim programima u kinima u Sarajevu: u kinu Meeting Point, Kinoteci BiH, Centru za omladinu i djecu Grbavica, u Domu kulture Ilidža – kinu Igman, kinu Novi Grad, Kinu Valter i Cineplexxu Sarajevo.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je kako Sarajevo želi biti grad filma svih 365 dana u godini, budući da je ponosni nositelj počasne titule UNESCO – grad filma.

– Želimo da film živi ne samo tokom Sarajevo Film Festivala kada sugrađani i turisti imaju priliku uživati u sjajnim filmskim domaćim i inostranim ostvarenjima i želimo da sugrađanima ponudimo upravo aktivnosti kao što su Noć kina – kazala je.

Naglasila je da je takva titula čast, ali i velika obaveza te da će upravo zbog toga o sličnim aktivnostima razmišljati svakog mjeseca.

Filmska umjetnost, istakla je, treba biti dostupna svima te da UNESCO – grad filma u saradnji sa Gradom Sarajevom već tradicionalno organizira takve projekcije. SFF je ove godine bio sjajan, a sigurno da naredne 2023. godine očekujemo još bolji i još kvalitetniji festival – kazala je Karić.

Voditeljica projekta Ines Radić istakla je da je svako od kina pripremilo poseban program za Noć kina, za sve generacije. Ulaz je besplatan i ulaznice se mogu nabaviti samo na današnji dan. Filmovi su raznoliki, od domaćih do stranih, ali i dječjih – kazala je.

U kinu Meeting Point na programu su filmovi: Balada Aide Begić, Praznik rada Pjera Žalice te Trougao tuge Rubena Ostlunda.

U Kinoteci BiH na programu su filmovi: Veliki diktator Charlesa Chaplina i Trijumf volje Leni Riefenstahl, dok je u Centru za djecu i omladinu Balada Aide Begić, Praznik rada Pjera Žalice i Trougao tuge Rubena Ostlunda.

U Domu kulture Ilidža – kinu Igman na programu su Balada Aide Begić i Praznik rada Pjera Žalice, a u kinu Novi Grad Šape gnjeva: Legenda o Hanku i Amanet Mirze Begovića.

U Free Kinu Valter na programu su filmovi: Sarajevo 1920 – autor nepoznat, Kruh naš svagdanji daj nam danas Vlatka Filipovića, Svjetska premijera Slobodana Jovičića i Afro – Kubanske igre Pavla Jocića.

U Cineplexxu Sarajevo na programu su filmovi: Trougao tuge Rubena Ostlunda, I Wanna Dance with Somebody: Film o Whitney Houston, Amanet Mirze Begovića, Praznik rada Pjera Žalice, Balada Aide Begić, Avatar: Put vode Jamesa Camerona i Dječak delfin Mohammada Kheyrandisha.

Noć kina održava se simbolično uoči dana kada su braća Lumiere održala prvu kino projekciju na svijetu, 1895. godine u Parizu.

Noć kina u Sarajevu osmišljena je po uzoru na francuski praznik filma – La Fete du Cinema, koji se uspješno održava 35 godina i okuplja veliki broj posjetilaca, gdje građani vjerno iščekuju praznik filma i posjećuju kina. Grad Sarajevo je zvanično proglašen gradom filma UNESCO-a 2019. godine.

Kao ponosni član globalne Mreže kreativnih gradova UNESCO-a, Grad Sarajevo kroz kreativnu oblast filma nastoji ponuditi bogate i raznovrsne kulturne i filmske sadržaje dostupne svim građanima i posjetiocima Sarajeva, podržavajući održavanje događaja Noć kina.

Pored Sarajeva, Mreža kreativnih gradova UNESCO-a obuhvata sljedeće gradove koji imaju status grada filma UNESCO-a: Bitola (Sjeverna Makedonija), Bradford (Velika Britanija), Bristol (Velika Britanija), Busan (Južna Koreja), Cannes (Francuska), Cluj-Napoca (Rumunija), Galway (Irska), Gdynia (Poljska), Łódź (Poljska), Mumbai (Indija), Potsdam (Njemačka), Qingdao (Kina), Rim (Italija), Santos (Brazil), Sofija (Bugarska), Sydney (Australija), Terrassa (Katalonija), Valladolid (Španija), Wellington (Novi Zeland) i Yamagata (Japan).

Prihvati notifikacije