Sarajevo

"Noć kina" u Sarajevu: Objavljujemo raspored filmova koji će se prikazati 27. decembra

Grad Sarajevo i Sarajevo grad filma UNESCO-a kao poklon publici organizuje Noć kina koja će omogućiti publici besplatan ulaz u sarajevska kina u utorak, 27. decembra.

FOTO: FACEBOOK / KINO MEETING POINT
FOTO: FACEBOOK / KINO MEETING POINT

Od 17 sati do ponoći, publika će moći uživati u programima kina: Meeting Point, Kinoteci BiH, Centru za djecu i omladinu Grbavica, u Domu kulture Ilidža – kinu Igman, kinu Novi Grad, Free Kinu Valter i Cineplexxu Sarajevo.

Svako od kina pripremilo je poseban program za sve generacije!

U kinu Meeting Point u utorak, 27. decembra, na programu su filmovi: “Balada” Aide Begić u 17 sati, u 19.15 sati “Praznik rada” Pjera Žalice, u 21.15 sati “Trougao tuge” Rubena Östlunda.

U Kinoteci BiH na programu su filmovi: u 17 sati “Veliki diktator” Charlesa Chaplina, a u 19 sati “Trijumf volje” Leni Riefenstahl.

U Centru za djecu i omladinu u 17 sati “Balada” Aide Begić, u 19.15 sati “Praznik rada” Pjera Žalice i u 21.15 sati “Trougao tuge” Rubena Östlunda.

U Domu kulture Ilidža – kinu Igman na programu su u 17 sati “Balada” Aide Begić, u 19.15 sati “Praznik rada” Pjera Žalice.

U kinu Novi Grad u 17 sati na programu je film “Šape gnjeva: Legenda o Hanku” (Chris Bailey, Mark Koetsier, Rob Minkoff), a u 20 sati “Amanet” Mirze Begovića.

U Free Kinu Valter program počinje u 19 sati, a na programu su filmovi: „Sarajevo 1920“ – autor nepoznat, „Kruh naš svagdanji daj nam danas“ Vlatka Filipovića, „Svjetska premijera“ Slobodana Jovičića i „Afro – Kubanske igre“ Pavla Jocića.

U Cineplexxu Sarajevo na programu su filmovi: „Trougao tuge“ Rubena Östlunda (17 i 19:40 sati); „I Wanna Dance with Somebody: Film o Whitney Houston“ (Kasi Lemmons, u 20 sati); „Amanet“ Mirze Begovića u 17:20 i 20:40 sati; „Praznik rada“ Pjera Žalice u 18:20 i 19:20 sati;„Balada“ Aide Begić u 18 i 20:20 sati; „Avatar: Put vode“ Jamesa Camerona u 19 sati i „Dječak delfin“ Mohammada Kheyrandisha u 17:40 sati.

Rezervacije ulaznica nisu moguće. Preuzimanje ulaznica je moguće samo na dan održavanja Noći kina, 27. decembra. Moguće je preuzeti 3 ulaznice po osobi. Radno vrijeme blagajni je od 16 sati. Za projekcije u Cineplexxu ulaznice je moguće preuzeti od 24. decembra. Detaljnije informacije o filmovima su na web stranicama kina i društvenim mrežama.

Noć kina održava se simbolično uoči dana kada su braća Lumiere održala prvu kino projekciju na svijetu, 1895. godine u Parizu.

Osmišljena je po uzoru na francuski praznik filma – La Fête du Cinéma koji se uspješno održava 35 godina i okuplja veliki broj posjetilaca, gdje građani vjerno iščekuju praznik filma i posjećuju kina. Grad Sarajevo je zvanično proglašen gradom filma UNESCO-a 2019. godine.

Kao ponosni član globalne Mreže kreativnih gradova UNESCO-a, Grad Sarajevo kroz kreativnu oblast filma nastoji ponuditi bogate i raznovrsne kulturne i filmske sadržaje dostupne svim građanima i posjetiocima Sarajeva, podržavajući održavanje događaja Noć kina.

Zajedno slavimo filmsku umjetnosti: budite dio Noći kina i besplatno uživajte u filmovima 27. decembra od 17 sati do ponoći!

Pored Sarajeva, Mreža kreativnih gradova UNESCO-a obuhvata sljedeće gradove koji imaju status grada filma UNESCO-a: Bitola (Sjeverna Makedonija), Bradford (Velika Britanija), Bristol (Velika Britanija), Busan (Južna Koreja), Cannes (Francuska), Cluj-Napoca (Rumunija), Galway (Irska), Gdynia (Poljska), Łódź (Poljska), Mumbai (Indija), Potsdam (Njemačka), Qingdao (Kina), Rim (Italija), Santos (Brazil), Sofija (Bugarska), Sydney (Australija), Terrassa (Katalonija), Valladolid (Španija), Wellington (Novi Zeland) i Yamagata (Japan).

Prihvati notifikacije