Politika

Sanela Klarić: "Veliki problem što nas iz međunarodne zajednice ničim ne uslovljavaju kad dižemo kredite..."

Jučer je na Parlamentu FBiH izglasano zaduženje od Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 30.700.000 eura. Sredstva će biti utrošena u implementaciju projekta Otpornost i konkurentnost u poljoprivredi.

FOTO: FB / SANELA KLARIĆ
FOTO: FB / SANELA KLARIĆ

Zastupnica Naše stranke Sanela Klarić problematizirala je činjenicu da u Odluci o zaduženju nisu bili predviđeni mehanizmi kontrole utroška sredstava. Na njenu inicijativu danas je Dom naroda FBiH usvojio četiri zaključka čime je to ispravljeno.

Tri zaključka odnose se na sam Dom naroda.

“Prvim zaključkom Dom naroda se obavezuje da na prvoj redovnoj sjednici predloži usvajanje po skraćenom postupku Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Time će se uskladiti Zakon o novčanim podrškama sa Zakonom o poljoprivredi. Neusklađenost ova dva zakona omogućavala je brojne malverzacije. Na primjer ako neki poljoprivrednik sredstva koja dobije od države utroši namjenski, izdaje se rješenje o povratu novčanih sredstava, uključujući i kamate u cjelini. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nakon ovoga treba da izda rješenje o zabrani apliciranja. Međutim, ako taj poljoprivrednik pokrene sudski postupak, on i dalje može aplicirati za sredstva, dobijati ih i trošiti nenamjenski dok se ne završi sudski spor koji može trajati i pet godina. Usklađivanjem ovih zakona to će se onemogućiti”, kaže Klarić.

Drugim zaključkom Dom naroda se obavezuje da usvoji zaključak Vlade Federacije BiH o primjeni postojeće Strategije do usvajanja nove. Klarić, međutim, kaže da će nastaviti insistirati na usvajanju nove Strategije ruralnog razvoja 2021. – 2027. kako bi se prekinule stalno produžavanje davno istekle strategije. Trećim zaključkom od Doma naroda se traži da formira radnu grupu koja će provjeriti ulaganja u poljoprivredu u posljednjih pet godina.

Jedan zaključak odnosi se i na samu Vladu FBiH. Ona je dužna da u 2023. godini provede poljoprivredni popis koji je neophodan za održivu implementaciju ovog zaduženja, a čiji je primarni cilj jačanje poljoprivrednih informacijskih sistema.

Klarić kaže da je veliki problem što nas iz međunarodne zajednice ničim ne uslovljavaju kad dižemo kredite, dok su prepuni uslova kad nam daju grantove: “Zato iz grantova ne povlačimo sredstva, jer za njih moramo odgovarati. Moramo osigurati odgovornost i za zaduženja. Ovim zaključcima smo, bar kad je poljoprivreda u pitanju, uspjeli.”

Zaključke je usvojio i Predstavnički dom na inicijativu Damira Nikšića i Dom naroda na inicijativu Sanele Klarić.

Prihvati notifikacije