Svijet

Sanchez: Pozivamo ostale europske zemlje da priznaju Palestinu

Španski premijer Pedro Sanchez poručio je u četvrtak, nakon susreta s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, da njegova zemlja i Turska dijele "hitnu i imperativnu" potrebu za postizanjem primirja u Gazi, javlja Anadolu.

FOTO: AA
FOTO: AA

“Što se tiče Gaze, obje zemlje dijele hitnu, imperativnu potrebu za postizanjem prekida vatre, unošenjem humanitarne pomoći srazmjerno potrebama naroda Gaze, kao i oslobađanjem talaca”, kazao je Sanchez na zajedničkoj konferenciji za novinare u Madridu.

Rekao je da obje vlade dijele jasnu, odlučnu predanost miru u Ukrajini i Palestini i da rade zajedno na jačanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima koja garantuju poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

“Naša vizija Ukrajine je također vrlo slična”, dodao je.

“Moramo učiniti sve što možemo da zaustavimo krvoproliće (u Gazi). Gospodin Erdogan radi istu stvar, idemo istim smjerom”, rekao je Sanchez te dodao: “Pozivamo ostale europske zemlje da priznaju Palestinu, to je jedini izlaz. Međunarodna zajednica također treba poduzeti korake po ovom pitanju.”

Što se tiče bilateralnih odnosa s Turskom, Sanchez je rekao da su odnosi u “odličnom stanju” i dodao:

“Turska i Španija su prijateljski partneri i savezničke zemlje koje održavaju relevantne kulturne, društvene, ali i ekonomske razmjene.”