Politika

Safet Softić: Mislim da je Vijeće ministara BiH najpozvanije da hitno djeluje

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić je izrazio bojazan da s obzirom na konstalaciju odnosa u tom Domu sve će inicijative, kako je kazao, “pasti u vodu”.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kao ni Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, a sa dnevnog reda je povučena i rasprava o akcizama i PDV-u.

Stoga je Softić izrazio bojazan da će sve “pasti u vodu”, a tu se i pokazuje, kako je rekao, “da HDZ i SNSD, zajedno sa Cvitanovićem, imaju tu presudnu većinu od osam glasova i bojim se da će sve te inicijative pasti u vodu”.

– Kada nešto hoćete nađete način, kada nešto nećete nađete izgovor. Ovo je vrlo nemušt izgovor koji su danas Nikola Špirić i Dragan Čović ponudili nama kao delegatima u Domu naroda – rekao je Softić.

Pročitajte još

Rekao je da je Klub Hrvata glasao protiv svega i u svakoj prilici su bili ili protiv ili suzdržani.

– Njihova objašnjenja idu ka tome da se obesmisli rad ovog Doma i da se na neki način, akcenat ponovo baci na teme koje svaki dan javnost dobija od ovakvih politika – rekao je on.

Smatra da kada Vijeće ministara BiH ne uradi svoj dio posla, onda svaki od zastupnika ili delegata pokušava da riješi problem na svoj način, a tu su onda parcijalna rješenja koja su, vrlo često, nedorečena.

– Mislim da je Vijeće ministara BiH najpozvanije da hitno djeluje. Imali smo inicijative od strane Predsjedništva BiH u smislu donošenja ovog zakona, ali bojim se, s obzirom na konstalaciju odnosa u Domu naroda, a i danas se pokazuje da HDZ i SNSD, zajedno sa Cvitanovićem, imaju tu presudnu većinu od osam glasova i bojim se da će sve te inicijative pasti u vodu – ustvrdio je Softić.

Komentirajući jučerašnje najave o skorom formiranju Vlade Federacije BiH, uzimajući u obzir da se ne zna u kom će smjeru ići visoki predstavnik Schmidt, Softić je podsjetio da Dragan Čović često najavljuje formiranje Vlade FBiH, a rezultat tih najava je da “nemamo Vladu FBiH i to šest mjeseci nakon izbora”.