Magazin

Ružičasta fantazija: Brzi kolač s višnjama i jogurtom

Pravi domaćinski kolač sa višnjama je idealna brza poslastica kada vam se jede nešto slatko ili kada imate iznenadne goste.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Kolač s višnjama i jogurtom se brzo sprema, a sve što vam je potrebno je kalup za pečenje hljeba. Zbog jogurta se ovaj kolač sa višnjama neće osušiti i biće svjež i do tri dana.

Sastojci:

2 šolje pšeničnog brašna

1 kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice sode bikarbone

1/2 kašičice soli

1 kašičica mljevenog cimeta

1/2 šolje neslanog putera, omekšanog

1 šolja kristal-šećera

2 velika jaja

1 kašičica ekstrakta vanilije

1 šolja običnog jogurta

1 šolja svježih ili smrznutih višanja, bez košpica i prepolovljenih

Priprema:

Zagrijte rernu na 175 °C. Podmažite i pobrašnite kalup za hljeb.

U srednjoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i mljeveni cimet. Ostavite sa strane.

U velikoj posudi za miješanje umutite omekšani puter i šećer dok ne postanu lagani i mekani. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro umutivši nakon svakog dodavanja. Umiješajte ekstrakt vanilije.

Postepeno dodajte mješavinu brašna u mješavinu putera, naizmenično sa jogurtom. Počnite i završite sa mješavinom brašna, miješajući dok se samo ne sjedini. Pazite da ne miješate previše.

Nježno ubacite višnje, pazeći da budu ravnomjerno raspoređene po tijestu.

Sipajte tijesto u pripremljenu tepsiju. Po želji na vrh stavite nekoliko dodatnih višanja za dekoraciju.

Pecite u zagrijanoj rerni 55-60 minuta ili dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista. Ako vrh počne prebrzo da rumeni, možete ga pokriti folijom.

Kada je pečen, izvadite kolač sa višnjama i jogurtom iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu oko 10 minuta. Zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

Kada se ohladi, isijecite i poslužite svoj ukusni kolač od višanja, jogurta i cimeta, piše Informer.rs.