Kolač s višnjama i jogurtom se brzo sprema, a sve što vam je potrebno je kalup za pečenje hljeba. Zbog jogurta se ovaj kolač sa višnjama neće osušiti i biće svjež i do tri dana.
Sastojci:
2 šolje pšeničnog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
1 kašičica mljevenog cimeta
1/2 šolje neslanog putera, omekšanog
1 šolja kristal-šećera
2 velika jaja
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 šolja običnog jogurta
1 šolja svježih ili smrznutih višanja, bez košpica i prepolovljenih
Priprema:
Zagrijte rernu na 175 °C. Podmažite i pobrašnite kalup za hljeb.
U srednjoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i mljeveni cimet. Ostavite sa strane.
U velikoj posudi za miješanje umutite omekšani puter i šećer dok ne postanu lagani i mekani. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro umutivši nakon svakog dodavanja. Umiješajte ekstrakt vanilije.
Postepeno dodajte mješavinu brašna u mješavinu putera, naizmenično sa jogurtom. Počnite i završite sa mješavinom brašna, miješajući dok se samo ne sjedini. Pazite da ne miješate previše.
Nježno ubacite višnje, pazeći da budu ravnomjerno raspoređene po tijestu.
Sipajte tijesto u pripremljenu tepsiju. Po želji na vrh stavite nekoliko dodatnih višanja za dekoraciju.
Pecite u zagrijanoj rerni 55-60 minuta ili dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista. Ako vrh počne prebrzo da rumeni, možete ga pokriti folijom.
Kada je pečen, izvadite kolač sa višnjama i jogurtom iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu oko 10 minuta. Zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
Kada se ohladi, isijecite i poslužite svoj ukusni kolač od višanja, jogurta i cimeta, piše Informer.rs.