Svijet

Rusija: Odbili smo ukrajinsku ofanzivu!

Ruske oružane snage odbile su ukrajinsku ofanzivu u smjeru južnog Donjecka, objavilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo odbrane.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
ilustracija

Ukrajina je krenula u ofanzivu sa šest mehanizovanih i dva tenkovska bataljona, objavio je rusko ministarstvo na Telegramu.

“Četvrtog juna ujutro neprijatelj je pokrenuo veliku ofanzivu u pet sektora fronta u smjeru južnog Donjecka”, stoji u objavi.

“Cilj je neprijatelja bio proboj naših odbrambenih linija na, po njegovom mišljenju, najranijivijem dijelu bojnog polja”, navodi se.

“Neprijatelj nije postigao svoje ciljeve, nije imao uspjeha.”

Reuters nije mogao odmah provjeriti ruske navode, a Ukrajina ih nije odmah komentarisala.

Rusko ministarstvo objavilo je i video koji, kako kažu, prikazuje nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila u plamenu nakon pogotka.

Ruske snage ubile su 250 ukrajinskih vojnika i uništile 16 tenkova, borbena vozila i 21 oklopni transporter, objavilo je rusko ministarstvo.

Na području koje su napale ukrajinske snage nalazi se prema objavi na Telegramu načelnik ruskog vojnog štaba Valerij Gerasimov, komandant ruske vojne operacije u Ukrajini, prenosi Hina.

“(Gerasimov) je bio na jednom od istaknutih komandnih mjesta”, navelo je ministarstvo.

Trenutno nije jasno predstavlja li navodni napad dugoočekivanu ofanzivu kojom Ukrajina želi vratiti teritorij pod ruskom kontrolom. Kijev je u nedjelju pozvao na “tišinu” pred ofanzivu, podsjeća Reuters.

Ukrajina je proteklih sedmica nastojala oslabiti ruske pozicije, a krajem maja visoki funkcioner izjavio je da su već počele preliminarne operacije, poput uništavanja lanaca snabdjevanja i uništavanja skladišta.

Prihvati notifikacije