Svijet

Rusija napala Ukrajinu smrtonosnim oružjem

Nove eksplozije odjeknule su jutros u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine. Kyiv post potvrđuje da su glavni grad jutros  pogodile bespilotne letjelice kamikaze.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Ponovo potresni snimci iz Kijeva i ostalih gradova. I jutros sirene za vazdušnu opasnost. I jutros civili u šoku i strahu za vlastiti život i živote svojih najbližih. Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je izvelo “masivni” napad na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu diljem Ukrajine koristeći visokoprecizno oružje.U svom dnevnom izvještaju, ministarstvo odbrane je reklo da je pogodilo “sve označene mete” u najnovijem napadu na ukrajinske gradove, a navodi i to da se ruska vojska suprotstavila pokušaju Ukrajine da probije njenu odbranu u južnoj regiji Herson.

– Dajemo sve od sebe da oborimo više neprijateljskih projektila i dronova, da deaktiviramo više udarnih položaja ruske vojske. I sigurno će doći dan kada će naša država moći u potpunosti da ispuni ovaj zadatak, izjavio je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Iz Un-a upozoravaju da su duboko zabrinuti zbog napada na civile.

– Dobili smo izvještaje od naših kolega sa terena o ovim napadima dronovima i apsolutno je važno  da se ne gađaju civili, a to je jako teško u gusto naseljenim urbanim područjima. Dakle, jasno je da nema poštovanja  međunarodnog prava i da se ne poštuju ni ljudska ni humanitarna prava. Ovakva eskalacija zabrinjava, ali moramo učiniti sve da zaštitimo civile, rekao je Volker Turk, visoki komesar un za ljudska prava.

Gradska vojna uprava Kijeva saopštila je danas da ruske snage nastavljaju napade na vitalnu infrastrukturu u ukrajinskoj prijestolnici.Informacije o povrijeđenima se utvrđuju.Kijevska gradska vojna uprava pozvala je građane da ostanu u skloništima. Iz Ukrajine i dalje poručuju da ne odustaju.  Tako iz ruske administracije poručuju kako je od strane Ukrajine granatirano skladište nafte u Belgorodskoj oblasti u Rusiji, koja se graniči s Ukrajinom,kao i stambeni objekti. Stanovništvo sada sanira štete.

– Mnogo projektila bačeno je na naše područje. Sada su sve službe počele da popravljaju  ono što je oštećeno.Najviše su oštećeni dovodi struje i gasa.  Osoblje administracije ide od vrata do vrata da bi utvrdili kakva su oštećenja u domaćinstvima, rekao je Vjačeslav Timoškov, šef administracije Nikolske kod Bolograda.

-Moj otac je sjedio napolju i gulio luk. Svi smo bili u bašti kada je počelo granatiranje.Utrčali smo u kuću. Muž me je odvukao u ćošak. Mog oca je detonacija odbacila čini mi se oko 5 metara, ne znam kako je uopće preživio, rekla je stanovnica kuće koja je pogođena granatom

U medjuvremenu ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije, danas na sastanku u Luksemburgu, dgovore o misiji obučavanja 15.000 ukrajinskih vojnika počev od sljedećeg mjeseca i o novoj vojnoj pomoći Kijevu vrijednoj 500 miliona eura. Tu je i   dodatna  pomoć vrijedna  500 miliona eura, pa će ukupna vrijednost oružane pomoći Kijevu preći tri milijarde eura.

Prihvati notifikacije