Svijet

Rusija i IAEA: Početkom iduće godine konsultacije o nuklearnoj elektrani Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Rusija održaće konsultacije o situaciji u vezi sa nuklearnom elektranom u Zaporožje početkom sljedeće godine, saopštila je u subotu ruska državna nuklearna energetska korporacija Rosatom, javlja Anadolu.

FOTO:  EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
FOTO: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Rosatom je na Telegramu objavio da je šef korporacije Aleksej Lihačov imao sastanak sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grossijem na marginama Konferencije UN o klimatskim promjenama COP-28 u Dubaiju, gdje su razgovarali o bezbjednosnim pitanjima u Zaporožju.

“Naročito se razgovaralo o radu misije IAEA u elektrani i predstojećoj redovnoj rotaciji stručnjaka agencije koja je zakazana za 5. decembar. Postoji dogovor da se održe konsultacije u punom obimu u periodu januar-februar 2024.”, navode iz Rosatoma.

Lihačov je izrazio podršku naporima IAEA-e da promoviše miran razvoj nuklearne energije kao održivog izvora energije, kao i spremnost da nastavi zajednički rad u ovoj oblasti.

IAEA je saopštila da je elektrana u Zaporožju sinoć potpuno isključena sa spoljnog izvora električne energije, ne navodeći razloge.

Grossi je više puta izjavljivao da nestanci struje u elektrani ugrožavaju fizičku i nuklearnu sigurnost postrojenja.

Moskva smatra Ukrajinu odgovornom za izazivanje problema u snabdijevanju električnom energijom elektrane, ističući da sve probleme uzrokuju teritorije pod kontrolom Ukrajine i da Rusija nema razloga da ugrožava svoje osoblje ili nuklearnu elektranu pod njenom kontrolom.

Prihvati notifikacije