Zdravlje

Rotkvice: 5 izvanrednih zdravstvenih prednosti i savjeti kako ih odabrati i čuvati

Rotkvice su više od običnog povrća – one su prava riznica zdravlja! Bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima, rotkvice pomažu u jačanju imuniteta, poboljšanju probave i očuvanju kože.

FOTO: PEXELS
FOTO: PEXELS

Uz to, lako ih je uključiti u svakodnevnu ishranu, a pravilno odabrane i sačuvane, mogu dugo ostati svježene i nutritivno bogate.

U narodnoj medicini rotkvica se ističe kao namirnica koja doprinosi obrani od različitih toksina te potiče izlučivanje žuči.

Pročišćavaju dišne putove – djeluju na izlučivanje sluzi iz dišnih organa, zbog čega se preporučuju osoba koje imaju problema sa začepljenim nosom, čestim upalama sinusa te boluju od astme ili bronhitisa.

Pospješuju rad probavnog sustava – jedenjem rotkvica stimulira se rad jetre i čisti krv. Vlakna iz rotkvice potiču lučenje probavnih sokova i reguliraju pražnjenje crijeva pa organizam lakše izbacuje toksine, a posebno se preporučuju osobama koje pate od zatvora.

Potiču mršavljenje – rotkvice imaju visok udio vode i vrlo malo kalorija pa su idealne za one koji žele skinuti koji kilogram viška nakupljen tijekom zimskih mjeseci.

Umiruju otok i svrbež nakon uboda insekata – sok rotkvica se može koristiti kao učinkovit tretman za ubode insekata poput pčela, stršljena, osa. Njihov sok smanjuje bol i oticanje nakon uboda insekta.

Kupnja i skladištenje “Prilikom kupnje pazite da rotkvice budu čvrste i crvene. Čvrstoća je znak da su svježe ubrane, a kada su meke onda su vjerojatno i gorke. Mogu se čuvati u hladnjaku pet do sedam dana, a važno je da im se odstrani zeleno lišće jer ono uzrokuje stvaranje vlage koja uništava hranjive sastojke”, objasnili su iz Vitaminotekinog nutricionističkog tima.