Sastojci | Količina |
pečurke, po izboru | 300 g |
crni luk | 100 g |
pirinač | 250 g |
ulje | 2 kašike |
maslac | 50 g |
kačkavalj ili parmezan | 30 g |
suhi biljni začin | po ukusu |
so | po ukusu |
biber | po ukusu |
bijelo vino | 100 ml |
tikvica, veća | 1 komad |
topla voda | po potrebi |
peršun | po ukusu |
Kako pripremiti
Sitno isjeckani crni luk dinstajte na ulju, pa kad postane staklast, dodajte pečurke isečene na kocke i tikvice isječene na štapiće ili rezance, pa nastavite s dinstanjem da tečnost koju su pečurke i tikvice pustile ispari. Ragu posolite i pobiberite. Pirinač propržite na tankom sloju masnoće. Dodajte duplu količinu vrele vode u odnosu na zapreminu pirinča, promješajte i poklopite. Nastavite s kuhanjem na blagoj vatri da pirinač upije vodu. Izmješajte s pripremljenim raguom, posolite i pobiberite. Dodajte maslac, promiješajte i servirajte posuto rendanim kačkavaljem ili parmezanom i sjeckanim peršunom.