Magazin

BRZI RECEPT RIŽOTO od pečuraka i tikvica, lagan i preukusan ručak

Ovo je jedno od onih jela zbog kojih vam za ručak i pravljanje salate ne treba više od pola sata. Rižoto savršen za ručak.

rizoto
FOTO: UNSPLASH

Sastojci Količina
pečurke, po izboru 300 g
crni luk 100 g
pirinač 250 g
ulje 2 kašike
maslac 50 g
kačkavalj ili parmezan 30 g
suhi biljni začin po ukusu
so po ukusu
biber po ukusu
bijelo vino 100 ml
tikvica, veća 1 komad
topla voda po potrebi
peršun po ukusu

Kako pripremiti

Sitno isjeckani crni luk dinstajte na ulju, pa kad postane staklast, dodajte pečurke isečene na kocke i tikvice isječene na štapiće ili rezance, pa nastavite s dinstanjem da tečnost koju su pečurke i tikvice pustile ispari. Ragu posolite i pobiberite. Pirinač propržite na tankom sloju masnoće. Dodajte duplu količinu vrele vode u odnosu na zapreminu pirinča, promješajte i poklopite. Nastavite s kuhanjem na blagoj vatri da pirinač upije vodu. Izmješajte s pripremljenim raguom, posolite i pobiberite. Dodajte maslac, promiješajte i servirajte posuto rendanim kačkavaljem ili parmezanom i sjeckanim peršunom.