Magazin

Riješite jednom zauvijek smrad koji se osjeća iz frižidera: Jedna prirodna stvar završava sve odmah

Tokom prazničnog perioda, pored rerne, jedan od najčešće korišćenih kućnih aparata je frižider.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Temeljno čišćenje frižidera prirodnim sredstvima (i ne, nije sirće!) predstavlja ključan korak u očuvanju svježine hrane i sprečavanju njenog kvarenja, prenosi n1info.rs.

Božićni praznici donose radost, ali i izazove – od porodičnih okupljanja do pripreme obilnih obroka. Kako broj gostiju raste, povećava se i količina hrane koja se priprema i skladišti. Neorganizovan frižider može otežati pronalaženje namirnica i narušiti njihovu sjvežinu, a u najgorem slučaju može uticati i na bezbjednost hrane.

Nepravilno skladištenje hrane može ubrzati njeno kvarenje i povećati rizik od trovanja. Prema preporukama stručnjaka, idealna temperatura frižidera treba da bude između 3 i 5 stepeni Celzijusa. Ovo usporava rast bakterija i pomaže očuvanju svežine namirnica.

Čist frižider ne treba da bude samo vizuelno privlačan već je to bitno i za sigurnost hrane.

Isključite frižider iz struje prije nego što započnete čišćenje. Izvadite sve pokretne delove, poput polica i fioka, i operite ih toplom vodom i deterdžentom za sudove. Unutrašnje površine prebrišite rastvorom od pola litre tople vode i jedne kašike sode bikarbone. Posebnu pažnju obratite na tvrdokorne mrlje i mrvice, jer one mogu biti izvor neprijatnih mirisa i bakterija.

Temeljno očišćen frižider ne samo da će izgledati uredno, već će biti savršeno pripremljen za čuvanje svih vaših prazničnih specijaliteta i poslastica.