Svijet

Rijeka Tobol premašila 'opasan nivo' u južnom Uralu

Nivo vode u rijeci Tobol oko grada Kurgana u ruskom južnom Uralu premašio je oznaku “opasnog nivoa”, javila je u srijedu ruska državna novinska agencija RIA, pozivajući se na lokalne vlasti.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Nivo rijeke u gradu, koji je administrativni centar šire oblasti Kurgan koja se prostire na rijeci Tobol u blizini granice s Kazahstanom, porasla je za 123 centimetra u 24 sata do srijede ujutro, dostižući 865 centimetra, javila je RIA.

U centru Kurgana sirene za evakuaciju oglašavaju se svaka dva sata, prenosi RIA, pozivajući mještane da pobjegnu na sigurno. Zvaničnici su saopćili da rijeka dostigne “opasan” nivo kada pređe 850 centimetra.

Više od 660 stambenih kuća poplavljeno je u regiji do srijede ujutro, citira RIA ministarstvo za vanredne situacije.

Stanovnici 14 naselja u okrugu Išim u oblasti Tjumenj u jugozapadnom Sibiru također su evakuirani u srijedu zbog prijetnje koja je dolazile od porasta nivoa rijeke Išim, saopćili su zvaničnici.

Nivoi vode u rijekama u dijelovima ruskog Urala i jugozapadnog Sibira, kao i susjednih područja Kazahstana, i dalje su brzo rasli, saopćili su zvaničnici.

Katastrofu je izazvalo brzo otapanje velikih sniježnih padavina u jeku obilne kiše, koje su dovele do nabujalih pritoka nekoliko najvećih evropskih rijeka.

Ukupan broj ljudi evakuiranih iz svojih domova porastao je na 200.000 u utorak navečer nakon što je guverner ruske oblasti Tjumen poručio mještanima Išima, grada sa 65.000 stanovnika, da hitno trebaju da odu, prenosi Reuters