Magazin

Rezanje luka bez suza je moguće je uz ovih 9 trikova 

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Koliko puta ste plakali režući luk, a što je jačeg okusa, više je i suza? Razlog tome je plin koji se oslobađa tokom rezanja i iritira oči. Suze poteku jer pokušavaju isprati sve to iz očiju. 

Nakon dugog niza godina istraživanja naučnici iz SAD-a su prije nekoliko godina prirodnim križanjem stvorili vrstu luka od kojeg vam suze ne naviru na oči. Hrskav je i sladak, a nazvali su ga The Sunion, prenosi 24sata. 

Bilo bi lijepo imati takav luk pri ruci kod kuhanja, ali većina nas je ipak osuđena na suze, a što je luk jačeg okusa, više je i suza zbog enzima koje ispušta u zrak. U doticaju s okom stvara se sumporna kiselina koja iritira oči pa one počnu stvarati suze pokušavaju sve to isprati. 

Pomozite sebi uz neki od ovih 9 savjeta: 

1. Ohladite luk u zamrzivaču – iz hladnijeg luka izlazit će manje plina koji iritira oči. Prije rezanja držite ga u zamrzivaču 15 minuta. 

2. Pustite vruću vodu u blizini rezanja – para pomaže da se plin iz luka rasprši prostorijom što znači da ga manje završi u očima. 

3. Pušite dok ga režete – tako ćete otpuhivati zrak, a njime i plin iz luka pa neće doći do očiju. 

4. Koristite oštar i tanak nož – tako ćete luk manje oštetiti pa će iz njega izlaziti manje iritantnog plina. 

5. Namažite limunom dasku – prije rezanja iscijedite sok od limuna na dasku jer on neutralizira enzime iz luka. 

6. Ne sjeckajte korjenasti dio luka – u njemu je koncentracija enzima zaslužnih za plin i iritaciju oka najveća. Režite okolo ili ga izdubite i izvadite prije rezanja. 

7. Upalite svijeću – postavite je pokraj daske za rezanje jer će plamen uvlačiti plin iz luka u sebe. 

8. Upalite ventilator – usmjerite ga prema luku i dasci, ali da puše u suprotnom smjeru od vašeg lica. 

9. Hladite nož pod vodom – nakon svakog poteza rezanja nož nakratko stavite pod hladnu vodu. Tako će manje plina izlaziti iz luka.