BiH

Redžo Mehić za Bosnainfo: Savez penzionera u Federaciji zahtijeva hitno donošenje zakona i jednokratnu novčanu pomoć

“Bez plate i penzije, isto ko i s njima…”, stih je iz poznate pjesme “Perspektiva”, grupe S.A.R.S. i to je brutalno tako.

FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / FEDERALNA.BA
FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / FEDERALNA.BA

Cijene svega visoke, primanja za mnoge loša i nikakva, pa se onda svi pitamo kako uopšte uspijevamo ‘idržati’ mjesec!?

Penzioneri najbolje znaju kako, jedva, zato se i s pravom bune i traže veće penzije, izmjenu zakona i bolje uslove. A da li će u tome uspjeti pitanje je.

Iako se posljednjih godina iznos penzija blago povećavao, penzije su u nominalnom iznosu niske i ne omogućavaju zadovoljavanje materijalnih i životnih potreba njihovih korisnika. Podatak da najnižu penziju prima oko polovine od ukupnog broja penzionera potvrđuje navedenu konstataciju.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je 17. aprila sastanak s predstavnicima penzionera iz Sarajeva i Mostara na kojem je razgovarano o unapređenju statusa penzionera.Između ostalog, razgovarano je o mogućnostima za značajnije povećanje penzija, jednokratnoj novčanoj pomoći, osnivanju federalnog vijeća penzionera, te izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, u dijelu koji se odnosi na usklađivanje svih penzija.

Pročitajte još

Zauzet je jedinstven stav da Ministarstvo zatraži održavanje zajedničkog sastanka sa kolegijem Vlade FBiH na kojem će se nastaviti pregovarati o mogućnostima poboljšanja statusa i položaja penzionera u Federaciji. Tako je sada sve na premijeru Federacije BiH i njegovim zamjenicima.

U Udruženju penzionera traže da se penzije ubuduće ne usklađuju prema rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena, već prema prosječnoj plati u Federaciji i potrošačkoj korpi, kao u zemljama regiona. S obzirom da ništa nije hitno, ipak su penzioneri uspjeli dobiti neko povećanje, koje na cijene kakve danas imamo uopšte nije dovoljno, a sa raspravom o penzijama na Vladi FBiH izgleda da će se sačekati. Resorno Ministarstvo je tražilo 20 dana da razmotri izmjene Zakona o PIO kako bi nakon toga mogli da formulišu eventulane izmjene.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić za Bosnainfo prokomentarisao je trenutnu situaciju i jasno poručio da penzioneri neće odustati od svojih zahtjeva:

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju nema više termina” povećanje” penzija, nego usklađivanje i to prema indeksu rasta potrošačkih cijena( inflaciji) i stopi rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini po formuli zbira 50% jedne i druge stope.

Pročitajte još

Nažalost, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, a on je jedino meritoran, u prethodnoj godini inflacija je bila 5,1% , a rast bruto domaćeg proizvoda 7.95% , zaokružen na 8%. Kada se to dvoje zbroji i podjeli sa dva dobije se da je procenat usklađivanja penzija za ovu godinu 6,55%.

Imajući u vidu materijalni položaj penzionera razumljivo da je ovo nedovoljno, zato Savez penzionera u Federaciji zahtjeva hitno donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim bi se uslovi za usklađivanje liberalizovali, a do tada da se penzionerima obezbijedi jednokratna novčana pomoć, kako to rade i druge države.

Ništa manji problem od penzija nije ni zdravstvena zaštita penzionera, obzirom na starosnu dob i posljedice rata i s druge strane razjedinjen i neučinkovit zdravstveni sistem”.

Problemi su jasni, kao i rješenja, samo da se primijene.

Penzioneri očekuju naredni korak nadležnih, a to je sastanak sa federalnim premijerom kako bi se pronašlo rješnje za isplatu jednokratne pomoći dok se čeka na pokretanje izmjena zakona.

Reforme su neophodne u svim sektorima, pa tako i u sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja. Izgradnja stabilnog i efikasnog sistema penzijskog i invalidskog osiguranja ne tiče se samo osoba koje su danas uživaoci penzijskih prava, već i svih onih koji će to postati u period od narednih dvadeset ili pedeset godina, kao i onih koji će u tom periodu biti osigurana lica redovno uplaćujući doprinose u penzijski fond na principima međugeneracijske solidarnosti.

Model penzijskog sistema trebao bi omogućiti adekvatan nivo prava i pružiti finansijsku i socijalnu sigurnost svim korisnicima, a ujedno ne bi PIO trebao da predstavlja opterećenje za poslodavce, nego da potiče uključivanje osiguranika u penzijski sistem. Što svakako sada nije moguće, jer povećanje penzija dovodi do povećanja nameta poslodavcima.

Sistem je loš, ne radi se u korist građana, već isključivo pojedinaca.