Ovaj jednostavan, ali ukusan recept idealan je za obiteljska okupljanja, blagdanske prigode ili kao poslastica uz omiljeni napitak.
Sastojci
Za tijesto
500 g speltinog brašna
10 g suhog kvasca
200 ml toplog mlijeka
1 žlica meda ili šećera
100 ml ulja
1 jaje
Za fil
250 g nezaslađenog maka
oko 200 ml mlijeka
4 žlice džema od višnje
Za premazivanje
1 jaje
Priprema
U toplo mlijeko dodajte kvasac, med (ili šećer) i malo brašna. Ostavite da nadođe. Zatim dodajte ulje, jaje i ostatak brašna. Zamijesite srednje mehko tijesto, pokrijte i ostavite da odmara oko 30 minuta.
Mak prelijte vrućim mlijekom postepeno, miješajući da ne bude previše rijetko. Dobro sjedinite i ostavite da se ohladi.
Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljajte na tanku koru (oko 0,5 cm debljine). Na prvu koru rasporedite polovicu fila od maka, a zatim premažite džemom od višnje. Urolajte u štrudlu. Isto ponovite s drugim dijelom tijesta.
Urolane štrudlice premažite umućenim jajetom, narežite na manje komade i stavite na pleh. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 25 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.