Magazin

ZDRAVIJA I BRŽA VERZIJA Recept za krofne iz rerne koje se tope u ustima

Krofne iz rerne su manje masna opcija, a jednako su ukusne kao klasične.

krofne iz rerne
FOTO: ZORICINI.RECEPTI.

Sastojci:

– 500 g brašna

– 20 g svježeg kvasca

– 3 kašike šećera

– 1/3 kašike soli

– 200 ml toplog mlijeka

– jedan vanil šećer

– 2 žumanca

– 100 g otopljenog maslaca

– marmelada ili čokoladni namaz za punjenje

– žumance za premazivanje

– šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U 100 ml toplog mlijeka izmrvite kocku kvasca i dodajte kašičicu šećera, pa pustite da kvasac naraste.

U veću posudu dodajte brašno u kom napravite malo udubljenje i stavite narasli kvasac, šećer, vanil šećer, žumance, so i postupno ulivajte tečni dio smjese (preostalih 100 ml toplog mlijeka i otopljeni maslac). Sve zajedno lagano pomješajte.

Tijesto je najbolje prvo obrađivati spiralnim nastavcima miksera dok ne počne da se odvaja od posude, pa nastavite da mjesite rukama na radnoj površini.

Kad osjetite pod prstima da je tijesto kompaktno, ostavite ga da odmara i diže se sat vremena.

Nakon dizanja tijesto premijesite, izvaljajte i isijecite na 12 dijelova, koje ćete oblikovati u male kuglice, pa napuniti marmeladom ili čokoladom sa sa donje strane ili sa strane. Za punjenje koristite špric sa najmanjim nastavkom.

Napravljene kuglice stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i svaku malo spljoštite kako biste dobili oblik krofne. Pokrijte ih i ostavite da se odmaraju 40 minuta.

Kad krofne narastu, premažite ih žumancetom i stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni 15 do 20 minuta, sve dok ne porumene.

Kada krofne budu pečene, pospite ih šećerom u prahu.

Prijatno!