Knedle volimo jer su dobar prilog za jela koja rado jedemo zimi. Razne mesne umake, kao i jela poput pilećeg paprikaša rado jedemo uz knedle.
One zaokružuju ovakva jela i daju im pravi domaći okus, što u zimsko vrijeme baš volimo.
Sastojci:
štruca kruha
mlijeko
jaja
peršun
so i biber
luk
prezla
Priprema:
1. Koristite kruh star barem dva dana – narežite ga na kockice pa prelijte vrućim mlijekom.
2. Zatim dodajte jaja, peršun, so i biber, a na kraju i izdinstani luk. Ako je smjesa premekana, dodajte joj malo prezle.
3. Namastite ruke i oblikujte knedle pa ih skuhajte u posoljenoj, kipućoj vodi.
4. Ako nećete odmah iskoristiti sve knedle, spremite ih u hermetički zatvorenu posudu ili zamotajte u plastičnu foliju.
5. U frižideru ih možete čuvati 2-3 dana, a u zamrzivaču mogu biti i više mjeseci.
Cijeli recept s tačnim mjerama pronađite ovdje, a uz pripremljene knedle već imate pola jela – bilo to meso u umaku, paprikaš ili nešto drugo što volite.