Danas su među popularnijim tortama sirove, bez brašna, ali neke stvari se nikad ne menjaju koji god trend da naiđe. Čokolada, odnosno kakao prah u srži je ove poslastice koja je omiljena milionima širom svijeta. Čoko torta uvijek je sjajna ideja kad hoćete da obradujete nekoga jer malo ko može da joj odoli.
Sastojci:
-200 g crne čokolade
-200 g mlječne čokolade
-225 g putera
-200 ml mlijeka
-250 g keksa
Priprema:
Kalup za tortu obložite prozirnom folijom. Pomiješajte puter sa obje vrste čokolade i mlijekom i otopite na pari. Povremeno mješajte, a zatim sklonite sa vatre kada bude potpuno glatko. Ostavite da se ohladi oko 10 minuta. Izlomite keks na srednje komade u veliku činiju. Prelijte oko 3/4 čokoladne smjese preko izlomljenog keksa i mješajte dok se komadi ne natope. Polovinu preostale čokolade sipajte na dno pripremljenog pleha i ravnomjerno rasporedite špatulom, pazeći da smjesa uđe u uglove.

Sipajte otprilike polovinu smjese sa keksom u pleh i ravnomerno rasporedite, čvrsto pritiskajući površinu lopaticom ili kašikom da biste istjerali sav vazduh. Kašikom dodajte preostalu smjesu sa keksom i poravnjajte. Prelijte preostalom čokoladnom mješavinom i zagladite.
Ostavite u frižideru dok se ne stegne, oko tri sata. Kada se stegne, izvadite iz pleha i skinite prozirnu foliju. Isjecite na parčad i uživajte. Čuvajte do tri nedelje u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru, piše Nova S