Svijet

Ramzan Kadirov: U Ukrajini treba upotrijebiti nuklearno oružje

Lider Čečena Ramzan Kadirov rekao je da bi Moskva trebala razmotriti mogućnost upotrebe nuklearnog oružja male snage u Ukrajini nakon novoga velikog poraza na vojnom polju.

FOTO: 
ALEXEY NIKOLSKY/EPA
FOTO: ALEXEY NIKOLSKY/EPA

U poruci objavljenoj na Telegramu, Kadirov je, komentirajući gubitak ruskog uporišta, grada Limana u istočnoj Ukrajini napisao:

“Po mome mišljenju treba poduzeti drastičnije mjere, koje bi išle sve do proglašenja izvanrednog stanja u pograničnim područjima kao i do korištenja nuklearnog oružja male snage.”

To je kazao dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin službeno proglasio pripojenje četiriju ukrajinskih regija, među kojima je i Doneck u kojemu se nalazi Liman te ih je stavio pod ruski ‘nuklearni kišobran’.

Rekao je i da će Moskva braniti teritorije koje je zauzela “svom snagom i svim svojim sredstvima”.

Zna se da Rusija ima najveći atomski arsenal na svijetu, uključujući i taktičko nuklearno oružje male snage, napravljeno tako da se koristi protiv protivničke vojske.

Pročitajte još

I ostali su Putinovi saveznici, među kojima bivši predsjednik Dmitrij Medvedev sugerirali da bi Rusija možda trebala pribjeći nuklearnom oružju, no Kadirovljev je poziv bio je najeksplicitniji.

Uticajni čelnik kavkaske regije Čečenije odmah je bio glasni zagovornik rata u Ukrajini, a čečenske snage činile su dio prethodnice ruske vojske u Ukrajini.

U poruci je oštro kritizirao general-pukovnika Aleksandra Lapina, komandanta ruskih snaga koje se bore kod Limana, nazvavši ga “mediokritetom”.

Prihvati notifikacije