Kultura

Ramazanska priča za djecu: Mama, zašto postimo?

„Ali mama, ne želim ništa da jedem. Ja sam veliki dečko i mogu da postim", rekao je Thabit svojoj majci.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Ali ti postiš, Thabit. Djeca od 7 godina jedu ujutro i malo za ručak i onda ništa ne jedu ostalo do večeri.”

“Ali ti ne postiš tako, mama “, insistirao je mali dječak.

“Ja sam starija od tebe, Thabit. Odrasli tako poste.”

Duboko u mislima, mališan je tada upitao: “Mama, zašto uopšte postimo? “To je dobro pitanje, Thabit”. Ustala je i otišla do kuhinjskog ormarića i izvadila nešto.

„Znaš li šta je to, Thabit?”

“To je blender.”

“Znaš šta bi trebalo da radi?”

“Miješa marakuju za sok.“ Njegova majka se nasmijala. „Da, miješa. Naše tijelo radi isto. Ono razbija hranu koju jedemo – uzima ono što joj mu je potrebno i uklanja ostatak. To čini svaki dan, dan za danom.”

“Da li se tijelo umori, mama?”

„Da, umori se, baš kao i blender. Ako predugo miješamo sok, on će na kraju prestati djelovati. Onda mu treba pauza. Također moramo dati svom tijelu pauzu kako bi moglo bolje raditi. Zato postimo tokom ramazana i nekoliko drugih dana u godini.”

“Da li svi poste, mama?”

“Ne svi. Ako si bolestan, ili čekaš bebu, ili ako si star i slab kao tatin djed, ili ako imaš 7 godina, onda ne postiš.“Dječak je stalno razmišljao. Pojeo je hranu koju mu je majka donijela. “Šta ako uopće ne želiš da postiš?”

“Koja je omiljena boja tvoje sestre Nur?”“Pink.”“A koja je boja školske uniforme?” “Plava.“ „Ali rekla je da bi voljela da nosi svoj ružičasti hidžab u školu.”

„Zašto to ne radi? “

“Boji se učiteljeve kazne.”

„Učitelj bi je kaznio za kršenje školskog pravila tako što bi nosila ružičastu boju. Vidiš,Thabit, Allah zna šta je dobro za nas i zato moramo učiniti ono što On zapovijeda, jer On sve vidi i zna. Mi Ga volimo i bojimo Ga se i ne želimo da on bude nezadovoljan nama.“

“Ali, zar ne ogladniš, mama?”

„Naravno. Ali mi se bavimo važnijim stvarima da skrenemo misli s hrane. Učimo Kur’an, ili posjećujemo bolesne, ili idemo u džamiju i slušamo govore. Vidiš da ima puno posla i prije nego što shvatiš, vrijeme je za jelo!”

“Ima li još jedan razlog zašto mi muslimani postimo?” „Da. Imaš sreće, Thabite, što imaš hranu svaki dan. Nemaju svi hranu.“

“Kao jadnici u ulici Baroda?”

„Da, kao oni. Ako smo i mi gladni kao oni, moći ćemo shvatiti da im je potrebna pomoć.“

Dječak je izgledao zadovoljan odgovorima koje mu je dala majka. “Mama, mogu li zajedno sa tobom i tatom pomoći siromašnima?” “Da, Allahovom milošću, to možeš.”Izvor: shia–kids-de

Prihvati notifikacije