Svijet

Racije širom Evrope: Uhapšeno 25 osoba povezanih s narko kartelima

Vlasti su uhapsile 25 osoba u Italiji, Belgiji i Njemačkoj u panevropskim racijama povezanim s navodnim lancem trgovine drogom koji vodi mafija Ndrangeta, saopćila je u ponedjeljak italijanska policija.

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH

Zločinačka organizacija djelovala je iz Kalabrije, tradicionalnog sjedišta Ndrangete, ali je imala i ispostavu u Njemačkoj jer je uvozila “velike količine” kokaina, heroina i hašiša, saopćila je carinska policija Guardia di Finanza.

Osumnjičeni su optuženi za različita krivična djela, uključujući kriminalnu zavjeru i trgovinu drogom, a oduzeta im je imovina vrijedna 3,8 miliona eura, uključujući nekretnine, zemljište i preduzeća.

U odvojenom saopćenju, belgijsko savezno javno tužilaštvo saopćilo je da je osam osumnjičenih uhapšeno u Belgiji, a deveti je uhapšen u Njemačkoj na osnovu belgijskog naloga za hapšenje.

Pročitajte još

Poznato je da je Ndrangeta, koja je nadmašila sicilijansku Cosa Nostru kao najmoćnija italijanska mafijaška grupa, svoje pipke raširila širom svijeta, uglavnom zahvaljujući ulozi glavnog krijumčara kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Belgijske vlasti saopćile su da su hapšenja povezana s prethodnom operacijom koja je 2015. godine rasvijetlila ulogu klana Ndrangeta koji je uvozio kokain iz Južne Amerike u južnu Italiju preko Belgije, s “logističkom bazom” u Frankfurtu u Njemačkoj.

Nedavne istrage, “obogaćene masom informacija” SKY ECC-a, demontirane šifrovane telefonske mreže koju su nekada koristili kriminalci, pomogle su da se otkrije laboratorija za ekstrakciju kokaina u blizini luke Antwerpen u junu 2021., navodi se u belgijskom saopćenju, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije