Svijet

Protesti u Iranu: Zašto žene pale marame protiv hidžaba

Demonstrantkinje su bile na čelu eskalirajućih protesta u Iranu i spaljivale su marame nakon smrti u pritvoru žene privedene zbog kršenja zakona o hidžabu.

FOTO: TWITTER
FOTO: TWITTER

Protesti su nastavljeni već petu noć zaredom, a zahvatili su nekoliko mjesta i gradova. Mahsa Amini umrla je u bolnici u petak nakon što je tri dana bila u komi.

U Sariju, sjeverno od Teherana, velika gomila je klicala dok su žene palile svoje hidžabe u prkosnom činu protesta.

Amini je moralna policija uhapsila prošle sedmice u glavnom gradu Irana pod optužbom da je prekršila zakon koji zahtijeva od žena da pokriju kosu hidžabom ili maramom, a ruke i noge širokom odjećom. Pala je u komu ubrzo nakon što se srušila u pritvorskom centru.

Bilo je izvještaja da je policija tukla Amini palicom po glavi i da je udarala njenom glavom o jedno od njihovih vozila, rekla je vršiteljica dužnosti visokog komesara UN-a za ljudska prava Nada al-Nashif.

Policija je demantovala da je Amini bila maltretirana i rekla da je pretrpjela “iznenadno zatajenje srca”. Porodica Mahse Amini je pak rekla da je bila u dobroj formi i zdrava.

22-godišnjakinja je bila iz pokrajine Kurdistan na zapadnom Iranu, gdje su tri osobe ubijene u ponedjeljak kada su snage sigurnosti otvorile vatru na demonstrante.

Šta su iranski zakoni o hidžabu?

Nakon Islamske revolucije 1979. godine, vlasti u Iranu uvele su obavezna pravila odijevanja prema kojima sve žene moraju nositi maramu na glavi i široku odjeću koja prikriva njihovu figuru u javnosti.

Policija za moral – službeno poznata kao “Gasht-e Ershad” (Patrole za navođenje) – ima zadatak, između ostalog, osigurati da žene budu u skladu s tumačenjem vlasti o “prikladnoj” odjeći. Policajci imaju pravo zaustaviti žene i procijeniti pokazuju li previše kose; da li su im pantalone i kaputi prekratki ili pripijeni; ili su previše našminkane. Kazne za kršenje pravila uključuju novčanu kaznu, zatvor ili bičevanje. 2014. Iranke su počele dijeliti svoje fotografije i videozapise kako javno krše zakone o nošenju hidžaba u sklopu online protestne kampanje pod nazivom “Moja skrivena sloboda”. Od tada je inspirirala druge pokrete, uključujući “Bijele srijede” i “Djevojke ulice revolucije”.

Hengaw, organizacija sa sjedištem u Norveškoj koja prati ljudska prava u pretežno kurdskim područjima, rekla je da je 38 ljudi povrijeđeno u subotu i nedjelju kada je policija za nerede pucala po njima koristeći gumene metke i suzavac tokom protesta u Saqezu i Sanandaju, glavnom gradu iranske pokrajine Kurdistan. Grupa je objavila da su tri muškarca upucana i ubijena u sukobima sa snagama sigurnosti u ponedjeljak – jedan u Saqezu i dvojica u gradovima Divandarreh i Dehgolan – dok su nemiri eskalirali. Prethodno su se pojavili izvještaji o smrti drugog čovjeka u Divandarrehu, ali rodbina je to negirala, rekavši da je živ ali u kritičnom stanju u bolnici.

Videosnimci objavljeni na internetu prikazuju žene u Teheranu kako skidaju svoje marame i uzvikuju “smrt diktatoru” – skandiranje koje se često koristi u vezi s vrhovnim vođom. Drugi su uzvikivali “pravda, sloboda, ne obaveznom hidžabu”. U sjevernoj pokrajini Gilan demonstranti su se također sukobili s policijom, prenosi Federalna. TV

Prihvati notifikacije