BiH

Promovirano deset mlađih inspektora SIPA-e: 'Bit ćemo dostojni čuvari sigurnosti'

 U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru danas je u čin mlađeg inspektora promovirano deset kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Obuka je trajala 29 tjedana, odnosno 879 nastavnih sati, a bila je podijeljena na teorijsku nastavu s praktičnim vježbama, stručno-operativnu obuku te situacijsku nastavu s polaganjem završnog ispita.

Pročitajte još

Ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujović rekao je da je ova generacija pokazala iznimno visoke rezultate.

– Njihov posao je jako složan i zahtjevan. Izabrali su ovaj častan poziv i oni će uvijek biti na strani pravde i zakona, a zalagat će se da doprinesu sigurnosnom sustavu BiH – rekao je ravnatelj Vujović, dodavši da i dalje moraju raditi na svojoj izobrazbi jer ovim činom nije stala njihova edukacija.

Zamjenik ravnatelja SIPA-e Zoran Galić u obraćanju je naveo da samo značajnim ulaganjem u materijalno-tehničku opremljenost, infrastrukturu, stručno usavršavanje i ovakve temeljne obuke policijske agencije, BiH može ići u korak s primjenom najmodernijih praksi koje dolaze iz zemalja Europske unije.

Ovo je veliki dan za sigurnosni sustav Bosne i Hercegovine, rekao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Ivica Bošnjak, poručivši kadetima da je pred njima životna prilika koju trebaju iskoristiti.

– S obzirom na globalna nepredvidljiva kretanja i napredak tehnologije ne možemo ni predvidjeti što će se pojaviti za par godina. Kriminal nema granica. Koriste se najsuvremenije tehnologije, opreme i metode, a mi imamo cijeli niz ograničavajućih faktora, u pogledu kadrovske popunjenosti, formalno-pravnih zapreka, proračunskih sredstava itd. – istaknuo je.

Bošnjak je dodao kako se i pored svih slabosti sustava, bh. policijske agencije dobro nose sa svim oblicima kriminalitete, a stanje sigurnosti je zadovoljavajuće.

Kadetima je poručio da nastave s učenjem, educiranjem, da idu u korak s vremenom, da koristite pristup informacijama, a kako bi ih krasila upornost, temeljitost, odgovornost, profesionalnost i na koncu uspjeh.

Inače, opći uspjeh ove 15. generacije je odličan, a Nastavničko vijeće Agencije kadetkinjom generacije proglasilo je Emu Vrdoljak.

Ona je u završnoj obraćanju poručila da će, zajedno s kolegama, nastaviti hrabro koračati prema idealima za koje smatraju da su istinski vrijedni. Izrazila je nadu da će biti dostojni čuvari sigurnosti u najuglednijoj policijskoj agenciji u BiH.