Politika

Profesor Turčalo političarima poručuje: Dajte konkretne programe, a ne negativne kampanje 'vidi šta je on/ona uradio'

Dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo oglasio se danas na svom Twitter profilu, uputivši konkretno pitanje svim bosanskohercegovačkim političarima.

FOTO: SEAD TURČALO/FACEBOOK
FOTO: SEAD TURČALO/FACEBOOK

“Je li previše očekivati od političkih partija da počnu izlaziti sa konkretnim programima umjesto infantilne negativne kampanje ‘vidi šta je on/ona uradio’?”, upitao je u jednom tweetu Turčalo.

A zatim je objavio još dva, u kojima se dotakao izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

“Jedna od korisnih izmjena u izbornom zakonodavstvu bi bilo povećanje izbornog praga na 7% u dva izborna ciklusa, nakon čega bi se cenzus automatski snizio na 5% i ostao na tom nivou.

Na ovaj način bi se riješilo zarobljavanje institucija od tzv. ‘djl stranaka’ koje za ‘ruku’ dobijaju javne kompanije, institucije i ministarstva na upravljanje. Istovremeno bi se potaklo ukrupnjavanje političke scene, i suštinski počelo ideološko profiliranje političkih stranaka.

Trenutno uopće ne vidim da na bilo kojem nivou imamo neku ideološku ili idejnu opoziciju. Radi se isključivo o ‘političkoj’ opoziciji”, poručio je dekan Turčalo.

Prihvati notifikacije