Magazin

Prodavnice uklanjaju rok trajanja sa proizvoda

Waitrose je postao najnoviji britanski trgovački lanac koji je odlučio ukinuti preporučeni rok trajanja na stotinama proizvoda u pokušaju rješavanja globalnog problema bacanja hrane.

FOTO:
FOTO:

Waitrose će početkom rujna ukloniti oznaku “najbolje upotrijebiti do” s gotovo 500 artikala svježe hrane uključujući voće i povrće te sobno bilje.

Postoji razlika u oznakama

Oznaka “upotrijebiti do” odnosi se na datum do kojeg se lako kvarljiva hrana može sigurno kuhati i konzumirati. S druge strane, natpis “najbolje upotrijebiti do” odnosi se na period kada je proizvod najbolje kvalitete, okusa i teksture.

Nije potrebno bacati ako je hrana upotrebljiva 

U Velikoj Britaniji trgovački lanci Tesco i Marks & Spencer također su ukinuli preporučeni rok trajanja za neke svoje proizvode. Dobrotvorna organizacija Waste & Resources Action Programme navodi kako se svake godine u Velikoj Britaniji baci 4.5 miliona tona jestive hrane.

Catherine David, jedna od voditeljica organizacije, navodi: “Rasipanje hrane potiče klimatske promjene, ali i utječe na sve veći rast cijena osnovnih živežnih namirnica. Rok trajanja za svježe namirnice poput voća i povrća je nepotreban i stvara otpad od hrane koja je još uvijek dobra za jelo.”

U siječnju ove godine britanski trgovački lanac Morrisons je najavio kako će ukloniti rokove trajanja s 90% mlijeka vlastite robne marke i tako potaknuti kupce da koriste “test njuha” prije nego što proizvod bace u otpad.

Prihvati notifikacije