Jet set

Prije godinu dana je preminuo hitmejker Ibro Mangafić, u njegovu čast 2. juna u Zenici se organizira festival Kapije sevdaha

Bosanskohercegovački kompozitor i hitmejker Ibro Mangafić preminuo je na današnji dan prije godinudana, a u znak sjećanja na velikana narodne muzike 2. juna u Zenici bit će održan festival “Kapijesevdaha“.

Ibro Mangafić
FOTO: EXPRESS.BA

Pročitajte još

U bogatoj muzičkoj karijeri Mangafić je sarađivao sa najpoznatijim pjevačima narodne muzike, kao štosu Halid Bešlić, Šerif Konjević, Hanka Paldum, Zorica Brunclik… On je najzaslužniji i za karijere FeridaAvdića, Halida Muslimovića, Amele Zuković, Dževada Preljevića Mrvice

Festival Kapije sevdaha
FOTO:

U karijeri je napravio veliki broj hitova, a jedan od najvećih je “Otkopčano jeleče”, koji je snimila ZoricaBrunclik.

-U Bosanskom narodnom pozorištu ponovo će kroz svoje pjesme koje odišu sevdahom „oživiti“ IbroMangafić. Bit će to istinski praznik za oči i uši. Kroz posebni revijalni dio, muzičari iz regiona izvest ćenjegove nezaboravne pjesme. U takmičarskom dijelu Festivala uz veliki orkestar nastupit će ZulfijaTahirović, Zvonko Lučić, Suad Turković, Hazim Imamović, Izeta Milišić, Sejfo Kujović, Aid Husrep,Alija Ale Kasumović, Mirhad Okanović, Almir Delić, Daniela Starčević, Adi Vatrić i Ajdin Vranešić. Ovajjedinstveni muzički događaj ne bi mogli održati bez pomoći prijatelja projekta Vlade Zeničko-dobojskogkantona, AMUS-a, „Fuel Boss“, „Babić Biss Toursa“, Lutrije BiH, “Grand Toursa“, “Has Komerca“,“Braće Karić“… Svi ste dobrodošli u Zenicu na Festival “Kapije sevdaha“ – kaže Jasmin Mangafić, sineIbre Mangafića i prvi čovjek ovog muzičkog događaja.

Pjesme Ibre Mangafića imale su milionske tiraže i osvojio je veliki broj nagrada. Veliku ljubav premamuzici je prenio na sina Jasmina, a potom na unuka Dinu. Svoje učešće u revijalnom dijelu festivalado sada su potvrdili Halid Muslimović, Osman Hadžić, Hasiba Agić, Željka Jurišić, Rifat Tepić, EminaTufo, Sava Ciplić, Nes Karić, Kanita Karić, Jasna Mangafić… Oni će, u novim aranžmanima, pjevatinajveće hitove koje je napravio Mangafić.

Jasmin Mangafić i Željka Jurišić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Pjesme su snimane u studiju Jasmina Mangafića „Maximum Power“ u Sarajevu.

-Festival ima za cilj očuvanje, unaprijeđenje i prenošenje naše tradicionalne narodne muzike na buduće generacije. Odrasla sam uz hitove Ibre Mangafića i drago mi je što ću biti dio ovog festivala i što ću pjevati hit „Zoro moja, zoro plava“. Ovo je najmanje što zajedno sa kolegama mogu učiniti za našeg velikana narodne muzike – kaže Željka Jurišić.

Voditelji festivala „Kapije sevdaha“ bit će Lana Stanišić i Bato Šišić, a ulaznice koštaju 20 KM.