Retrovizor

Prije 50 godina: Željo je igrao prvu utakmicu u Ligi prvaka

Fudbalski klub Željezničar, nastupio je 13. septembra 1972. godine prvi put u svojoj historiji u najvećem klupskom takmičenju Evrope, tadašnjem Kupu šampiona, a današnjoj Ligi prvaka.

FOTO:
FOTO:

Željezničar je igrao u Engleskoj, protiv ekipe tamošenjeg šampiona Derby Countya. Plavi su izgubili obje utakmice od ekipe Derby Countya, u gostima 2:0, dok je na Koševu, gdje je igran uzvrat, bilo 1:2. Engleski prvak bio je nadmoćniji od Plavih.

FOTO:
FOTO:

Treba spomenuti da je tim sa Grbavice prve nastupe u evropskoj klupskoj eliti zabilježio nakon osvojene titule prvaka Jugoslavije 1972. godine. Šampionsku generaciju iz 1972. godine činili su: Slobodan Janjuš, Dragan Kojović, Velija Bećirspahić, Blagoje Bratić, Josip Katalinski, Enver Hadžiabdić, Branislav Jelušić, Božo Janković, Josip Bukal, Edin Sprečo, Avdija Deraković, Slobodan Kojović, Fahrija Hrvat, Džemaludin Šerbo, Nusret Kadrić, Hajrudin Saračević, Miloš Radović i Željko Rodić.

Bila je to godina u kojoj su izabranici Milana Ribara vodili bitku za titulu sa beogradskom Crvenom zvezdom. Na kraju su Plavi sakupili 51, a Beograđani 49 bodova, pa je na Grbavicu stigla prva titula u historiji. Sarajevski klub je u toj sezoni doživio samo četiri poraza, dok su devet puta odigrali neriješeno. Pobjedili su na 21 utakmici. Impozantna gol-razlika govori o snazi tadašnjeg Željezničara.

Postignuto je 55 pogodaka, što je bilo dovoljno za četvrto mjesto rang-liste najefikasnijih ekipa. Da je odbrana odigrala veliku ulogu govori i podatak da je primljeno samo 20 golova (najmanje u ligi). Prvi topnik tima iz Doline ćupova bio je Josip Bukal, koji je postigao 14 pogodaka, Boško Janković je 13 puta zatresao protivničku mrežu, a 12 golova postigao je Josip Katalinski.(FK ŽELJEZNIČAR)

Prihvati notifikacije