Svijet

Bliži se dan od kojeg strepi Ukrajina

Ukrajinski dužnosnici sve glasnije upozoravaju američke republikance da pomoć koju Washington šalje Kijevu ne smije biti samo u vojnoj opremi.

FOTO: EPA-EFE/SERGIY KOZLOV
FOTO: EPA-EFE/SERGIY KOZLOV

Ukrajini je u duelu s Rusijom prijeko potrebna i ekonomska pomoć.

Republikanci bi uskoro mogli biti ti koji odlučuju.

Prema anketi, nakon 8. novembra, kada Amerika održava izbore na pola mandata za svoj Kongres, oba doma američkog zakonodavnog tijela mogla bi biti u rukama konzervativne stranke.

Republikanci su dosad bili poznatiji po tvrđim i ratobornijim pozicijama kada je riječ o američkoj vanjskoj politici.

No, kada je riječ o vrućoj tački međunarodne politike – ratu u Ukrajini – sve je više onih s konzervativne strane američke politike koji sve češće propagiraju oprez.

Novac koji nemamo

U svojoj analizi Washington Post navodi nekoliko najrecentnijih izjava republikanaca koji se nadaju zasjesti u kongresne klupe nakon iduće sedmice.

Tako u saveznoj državi Ohio kandidat za Senat J. D. Vance govori o tome da će SAD uskoro morati “zavrnuti slavinu iz koje curi novac” za Ukrajinu.

J. R. Majewski, također iz Ohija, koji se takmiči za Zastupnički dom, kritikovao je predsjednika Joea Bidena zbog “ispisivanja milionskih čekova Ukrajini” u vrijeme kada Ameriku pogađa inflacija (trenutno 8,5 posto).

Njihov stranački kolega iz New Hampshirea Don Bolduc rekao je da SAD šalje Ukrajini “novac koji nemamo”.

Takvi komentari ulaze u petu brzinu kako se približava dan izbora.

Vođa republikanske manjine u Zastupničkom domu američkog Kongresa Kevin McCarthy (republikanac iz Californije) početkom ovog mjeseca dao je naslutiti da će republikanci, preuzmu li uzde u Donjem domu, prekinuti ili ograničiti trošenje na rat u Ukrajini.

Riječ je o naglom skretanju s dosadašnjeg puta, jer pomoć Ukrajini dosad je prolazila kroz Kongres uz podršku obaju stranaka.

Također i o pukotini unutar republikanske stranke koja bi se mogla proširiti u nekom budućem Donjem domu pod kontrolom republikanaca.

Većina novoprobuđenih protivnika pomoć Ukrajini objašnjava potrebom fiskalnog opreza u inflacijskim vremenima.

Samo mali broj čine oni koji izražavaju simpatije prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i dijele stav prethodnog američkog predsjednika Donalda Trumpa te traže da se pomoć prekine.

Stranački trendovi

Prošle se sedmice grupa republikanaca usprotivila stavci koju su demokratski zastupnici uključili u zakon o obrani, kojim se ministarstvu pravosuđa omogućuje da Ukrajini pošalje milione dolara vrijedne jahte i drugu imovinu zaplijenjenu od Rusije.

Ipak, mnogi republikanci, poput vođe senatske manjine Mitcha McConnella, ne slažu se s novim stranačkim trendovima.

Tako je McConnell javno pozvao Bidena da učini još više kako bi pomogao Ukrajini da se izbori protiv ruske agresije.

Neki republikanci privatno su izjavili da je novopronađeno republikansko odustajanje od podrške Ukrajini više stvar predizborne retorike ili nepodnošenje Joea Bidena, čiji je mandat u Bijeloj kući postao uvelike vezan za događaje u Ukrajini.

Republikanske najave bojkotiranja Ukrajine ipak su zabrinjavajuće za Joea Bidena.

Analitičari pišu da je čak i za vrijeme Donalda Trumpa u Ovalnom uredu, kada je Trump pozivao na povlačenja američkih snaga iz Sirije ili Afganistana, uvijek republikanska stranka burno reagirala i predsjednika odgovarala od radikalnih poteza.

No, vremena su se promijenila i protivljenje ili barem skepsa prema Bidenovoj politici prema Ukrajini sve je snažnija u republikanskoj stranci.

Primijetno su aktivni mladi republikanci, mnogi povezani s političkim grupacijama, poput grupe Zabrinuti veterani za Ameriku (Concerned Veterans for America) i Stajati zajedno (Stand Together), koju finansira milijarder Charles Koch, prenosi Jutarnji.hr.

Prihvati notifikacije