BiH

Pretrgli se: Vijeće ministara Lani Pudar dodijelilo 10.000 KM

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donio je Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine 2022. godine.

FOTO: KLUB VODENIH SPORTOVA ORKA / FACEBOOK
FOTO: KLUB VODENIH SPORTOVA ORKA / FACEBOOK

Državna nagrada za sport Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, u vrijednosti 10.000 KM, dodijeljena je plivačici Lani Pudar, kao najveće priznanje Bosne i Hercegovine za izuzetan doprinos razvoju sporta i afirmaciju BiH.

Među sportskim uspjesima ove mlade Mostarke su prvo i treće mjesto u disciplini 200 metara delfin na seniorskom prvenstvu u Rimu i seniorskom prvenstvu svijeta u Abu Dabiju.

Pudar je, između ostalog, višestruka juniorska prvakinja Evrope, a bila je i dva puta zlatna na Mediteranskim igrama održanim u Oranu 2022. godine.

Jednokratna novčana nagrada zaslužnim i vrhunskim sportistima

Vijeće ministara BiH donio je Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportistu Bosne i Hercegovine i vrhunskog sportistu međunarodnog razreda za 2022. godinu, koju je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.

FOTO: SA JEDNE OD SJEDNICA VIJEĆA MINISTARA
FOTO: SA JEDNE OD SJEDNICA VIJEĆA MINISTARA

Novčana nagrada zaslužnim sportistima/sportiskinjama BiH u 2022. godini utvrđena je u jednokratnom iznosu od 1.500 KM do 3.100 KM za 12 sportista i sportiskinja, koji su ispunili uslove za odlazak u penziju.

Jednokratna novčana nagrada za vrhunske sportiste/sportiskinje međunarodnog razreda uključuje osvojena prva tri mjesta na Olimpijskim igrama, svjetskom ili evropskom prvenstvu ili na Paraolimpijskim igrama, kao i ispunjena “A” norma ili ostvaren plasman za učestvovanje na Olimpijskim igrama/Parolimpijskim igrama/Specijalnoj olimpijadi/Svjetskom prvenstvu.

Jednokratna novčana naknada u 2022. godini dodijeljena je za 33 vrhunska sportaša u BiH, a visina je određena na osnovu postignutih rezultata na takmičenjima na kojima je sportista učestvovao i kreće se od 2.000,00 do 2.500,00 KM.

Prihvati notifikacije