BiH

Predstavnici Svjetske banke sa gradonačelnikom Goražda razgovarali o deponiji Trešnjica

Predstavnici Svjetske banke boravili su danas u Goraždu u nastavku aktivnosti vezanih za projekat regionalne sanitarne deponije Trešnjica.

FOTO: FENA/ELMA GECA
FOTO: FENA/ELMA GECA

Oni su u pratnji domaćina obišli i lokalitet buduće deponije gdje gradska uprava planira otvoriti prvu kasetu za odlaganje otpada, kako bi riješili problem nelegalne deponije Šišeta.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naglašava da je riječ o jednoj u nizu posjeta predstavnika Svjetske banke povodom izgradnje regionalne deponije u Trešnjici za koju postoji kompletna dokumentacija.

– Prethodni sastanak je iziskivao preuzimanje cjelokupne dokumentacije u planu prilagođavanja prema standardima Svjetske banke i sve je pregledano i načelno dogovoreno. Ovo je druga zvanična posjeta zbog sagledavanja tehničko- inžinjerske situacije. Nakon toga ide se prema Federalnom ministarstvu okoliša i ministrici Nasihi Pozder. Čim prije ćemo dobiti odgovor da projekat odobri Svjetska banka – naveo je Imamović.

Pročitajte još

Dodao je da je Vlada FBiH izabrala Grad Goražde da se finansira grant sredstvima Svjetske banke i kreditnim zaduženjem FBiH.

– Ova današnja posjeta je u cilju odobravanja cjelokupnog projekta. Radi se u dvije faze, jedna je pravno- ekonomska, a druga se tiče građevinske struke i ona je u završnici. Nakon toga će se krenuti u realizaciju dijela projekta, otvaranjem jedne kasete o čemu smo ih obavijestili, da ne bi ugrozili kompletan projekat i oni su nam dali odobrenje pod uslovom da bude u skladu sa potrebnim građevinskim načinom na koji se treba izvršiti u potpunosti – kazao je Imamović.

Naglasio je da je riječ o izuzetno složenom problemu za koji se nastoji pronaći najbolje rješenje.

– Na ovom lokalitetu će Grad Goražde imati novu regionalnu deponiju i projekat košta 18 miliona maraka koje trenutno nemamo na raspolaganju. Posjeta Svjetske banke je ohrabrujuća i drago nam je da je Grad Goražde prepoznat kao partner kako bi krenuli dalje ka potpunoj realizaciji projekta i trajnom rješenju deponovanja otpada u Goraždu – naglasio je gradonačelnik Goražda.

On je ranije najavio da će za narednu sjednicu Gradskog vijeća predložiti odluku o novoj lokaciji za odlaganje otpada na lokalitetu Trešnjice, a za izgradnju prve kasete na tom lokalitetu neophodno je obezbijediti oko šest miliona maraka.