Ekonomija

Predstavnici njemačke kompanije koja će zaposliti 2.000 ljudi obišli prvu lokciju u BiH

Investitor je upoznat sa raspoloživim poticajnim programima lokalne zajednice

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Predstavnici njemačke kompanije Dräxlmaier, jednog od 100 najvećih svjetskih proizvođača u automobilskoj industriji, jučer su boravili u Ilijašu, gdje su se susreli s načelnikom Akifom Fazlićem.

Fazlić je sa saradnicicima prezentirao investicijske mogućnosti Općine Ilijaš, sa posebnim osvrtom na stanje u oblasti tržišta rada u općini Ilijaš, te širem području sarajevske makroregije.

Također, investitor je upoznat sa raspoloživim poticajnim programima ove lokalne zajednice, te poticajima viših nivoa vlasti.

Općina Ilijaš je izrazila spremnost potpune podrške investitoru radi realizacije prezentirane investicijske namjere od strane predstavnika kompanije u smislu preuzimanja obaveze izgradnje pristupne saobraćajne i komunalne infrastrukture, što će biti predmetom partnerskog dogovora na fer osnovi, uz uvažavanje objektivnih potreba investitora sa ciljem pomoći u realizaciji izuzetno značajne investicije za općinu Ilijaš i širu društvenu zajednicu.

Počeli sedmodnevno putovanje

Potencijalni investitor u općini Ilijaš planira donijeti konačnu investicijsku odluku u narednih šest mjeseci, a ako ista bude pozitivna igradit će proizvodnu halu od preko 15.000 m2, te zaposliti oko 2.000 radnika, što bi ujedno bila i najveća investicija sa aspekta otvaranja novih radnih mjesta na području općine Ilijaš.

Kako je BiznisInfo.ba već objavio, predstavnici njemačke kompanije Dräxlmaier trenutno borave u Bosni i Hercegovini kako bi istražili mogućnost investiranja u našoj zemlji. Oni planiraju otvaranje tvornice u BiH u kojoj bi zaposlili najmanje 2.000 radnika.

Predstavnici pomenute kompanije započeli su sedmično putovanje kako bi istražili poslovne mogućnosti u različitim gradovima BiH. Tokom putovanja, osim Ilijaša, posjetit lokacije u Tuzli, Banjaluci, Laktašima i Travniku.

Na početku posjete našoj zemlji održali su sastanak sa predstavnicima drugih njemačkih kompanija koje posluju u BiH, a koji su im prenijeli svoja iskustva, te ih upoznali sa stanjem u našoj zemlji.

Dräxlmaier ima 60 godina bogate historije i poslovanja sa preko 72.000 uposlenika u 23 države. Jedan su od lidera iz automotiv industrije.