IT

Predstavljen turski leteći automobil "AirCar"

Posljednjeg dana sajma vazduhoplovstva i tehnologije TEKNOFEST u turskom gradu Izmiru prikazana su brojna tehnološka dostignuća.

FOTO: MEHMET ALI ÖZCAN/ANADOLU
FOTO: MEHMET ALI ÖZCAN/ANADOLU

Sajam vazduhoplovstva i tehnologije održava se u organizaciji Turske fondacije za tehnologiju (T3) i Ministarstva industrije i tehnologije Turske.

TEKNOFEST se ove godine po treći put održava u Izmiru. Sajam vazduhoplovstva i tehnologije na aerodromu Cigli trajat će do 1. oktobra.

Sajam je i danas kao i prethodnih dana posjetio veliki broj građana i turista koji su imali priliku da pogledaju zanimljiva tehnološka i naučna dostignuća.

Posjetioci su pokazali veliko interesovanje za najnovija tehnološka dostignuća koja su prezentovana na TEKNOFEST-u.

Posljednjeg dana sajma posebno je među posjetiocima primjetan veliki broj učenika i mladih.

Na TEKNOFEST-u je predstavljen i turski leteći automobil “AirCar” koji je privukao posebnu pažnju posjetilaca.

Softverski inženjer Mehmet Turan koji je radio na razvoju letećeg automobila kazao je da je “AirCar” težak oko 450 kilograma.

“Ovo je vozilo koje može dostići brzinu od 120 kilometara na sat i ima domet od 50 kilometara. Ovo vozilo može biti odlično rješenje za gust saobraćaj”, rekao je Turan.

Dodao je da bi već 2025. godine mogli dobiti dozvolu za let u Turskoj.

“Do sada smo obavili oko 100 probnih letova”, kazao je ovaj stručnjak.

Akrobatski pokazni tim Turskog ratnog vazduhoplovstva Soloturk u sklopu sajma izveo je performans koji je oduševio posjetioce.

U okviru TEKNOFEST-a održane su i brojne radionice za djecu i mlade.

Tokom sajma aerobatski pokazni tim zračnih snaga Turske, poznat kao “Turske zvijezde” izveo je performans na nebu. U sklopu sajma predstavljene su i bespilotne borbene letjelice Bayraktar TB2 i Bayraktar TB3, borbena bespilotna letjelica Bayraktar AKINCI i turski vojni helikopter ATAK.

TEKNOFEST je prvi put održan 2018. godine.

Prihvati notifikacije