Kultura

Predstavljen program 63. MESS festivala: Tračak nade u vremenu nesigurnosti, sukoba i katastrofa

Internacionalni teatarski festival MESS će se ove godine održati od 30. septembra do 8. oktobra, a u glavnom programu će biti izvedeno 12 predstava iz cijelog svijeta.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Festival MESS ponosno najavljuje da će na 63. izdanju bosanskohercegovačka publika po prvi put imati priliku pogledati predstavu najpoznatijeg svjetskog koreografa Akram Khana, „Chotto Desh“, u režiji i adaptaciji Sue Buckmaster, te predstavu „Wakatt“ u produkciji Faso Danse teatra iz Burkine Faso, čiji koncept i koreografiju potpisuje istaknuti koreograf Serge Aimé Coulibaly.

Nakon sedam godina, na festival MESS vraća se i veliki litvanski reditelj Oskaras Koršunovas sa spektakularnom predstavom „Othello“. Kako je ranije najavljeno Festival će otvoriti predstava „Caligula“ Ivan Franko teatra iz Ukrajine, u režiji Ivana Uryvskog, a iz Njemačke nam dolazi „T4. Ofelijin vrt“ koju je režirao David Stöhr.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Iz regije ove godine na MESS dolaze predstave: „Djeca“ Narodnog pozorišta u Beogradu, kompozitorice i rediteljice Irene Popović, kao i predstava „Pod oba sunca“, Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, a u režiji Borisa Liješevića.

I ove godine će u okviru Festivala biti održana festivalska premijera a riječ je o predstavi „Alice u krevetu“, prema tekstu Susan Sontag, a u režiji Zoltána Balázsa, kojom koproducenti Scena MESS, SARTR i Maladype teatar obilježavaju 90 godina od rođenja Susan Sontag, i 30 godina od premijere predstave „Čekajući Godoa“ koju je režirala u opkoljenom Sarajevu. „Smatram da je jako važno da mlade generacije saznaju više o Susan Sontag, o njenim idejama i njenom zalaganju za mir. Da to ne bude samo ime trga, već da zaista proniknu u to kako je ona razmišljala i kako danas glumci tumače te njene ideje“, izjavila je kreativna producentica predstave Sylvia Huzsár.

Predstavnici bosanskohercegovačkih predstava na ovogodišnjem izdanju MESS-a, a prema selekciji Janka Ljumovića, su predstave: Totovi, u produkciji SARTR-a i u režiji Andraša Urbana, te predstava „Ivanov“ u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, koju je režirao Paolo Magelli.

Ovogodišnje izdanje festivala stavlja akcenat na aktuelna društvena dešavanja, kritički govori o svim negativnim posljedicama za društvo i jasno artikuliše svoj stav da umjetnost uvijek mora biti glas razuma u svijetu u kojem živimo.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

„MESS i ove godine reflektuje vrijeme u kojem živimo, vrijeme nesigurnosti koje je direktno rezultat onoga kroz šta prolazimo. Živimo u vremenu sukoba, ratova, društvenih i prirodnih katastrofa koje imaju posljedice ne samo materijalne već duhovne“, istakao je direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković i dodao kako je važno što će se i ove godine dogoditi festival kao svemir ljudskih duša iz cijelog svijeta koje će se predstaviti na sarajevskim scenama.

„Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i ove godine je podržalo održavanje jednog ovakvog važnog festivala za naš grad i državu, a u budućnosti ćemo raditi i na povećanju budžeta kako bi festival ugostio još veći broj sjajnih umjetnika“, poručila je Lejla Mujkić, pomoćnica za kulturu ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Prihvati notifikacije