Kultura

Veselo je na trgu Jurislav Korenić: Otvoren Mali MESS

Na trgu Jurislav Korenić ispred Pozorišta mladih Sarajevo, orkestar Pocoloco je zvanično otvorio novo izdanje Malog MESS-a performansom “Pjeva mi se pjesma”.

FOTO: MESS
FOTO: MESS

Dječiji osmijesi, radost i veselje prolamali su se ispred Pozorišta mladih, gdje su mališani svih generacija uživali u performansu. Pocoloco performans “Pjeva mi se pjesma”, danas će također biti izveden kod bine na Vilsonovom šetalištu sa početkom u 16.00 sati.

I ovogodišnji Mali MESS je posvećen inkluziji, gdje mališani kroz predstave na pravi način uče o uvažavanju svojih vršnjaka sa teškoćama u razvoju i djece sa invaliditetom. Inkluzivni teatar potiče empatiju i razbijanje predrasuda, a gledateljima pomaže da bolje razumiju životne izazove. Pozorište mladih je postao prvi naš teatar prilagođen djeci sa teškoćama i osobama sa invaliditetom.

Već sutra na repertoaru je predstava “Ježeva kućica”, rađena po tekstu Branka Ćopića, a u režiji i scenariju Dubravke Zrnčić-Kulenović. “Bajka za van”, još jedna predstava teatra Pocoloco iz Hrvatske, biće odigrana u Velikom parku u nedjelju, u 13.00 i 15.00 sati. Predstava „Pale sam na svijetu“, rediteljice Vere Pfaff biće odigrana u Servisnom centru udruženja „Dajte nam šansu“.

Ovogodišnji program Malog MESS-a donosi i rediteljsko i glumačko ostvarenje Selme Alispahić, predstavu „Gidionov čvor“, koja će biti tumačena i na znakovnom jeziku, a na repertoaru je 6. oktobra na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

Narednog dana, također u Pozorištu mladih, biće odigrana predstava „Mala Frida“ koja dolazi iz Hrvatske, a koja je u režiji Anice Tomić. Veliko finale biće upriličeno 8. oktobra, zadnji dan Festivala, u Narodnom pozorištu u dnevnom i večernjem terminu, u 14.00 i 19.30, a u pitanju je predstava „Chotto Desh“, iz Velike Britanije, velikog koreografa Akram Khana.

Ovaj performans poklon je direkcije Festivala MESS svojoj publici i karte su besplatne, te se mogu preuzeti u kancelariji J.U. MESS-a .

Ovogodišnji Mali MESS je posebno podržan i od Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo, Opština Centar i Opština Novo Sarajevo i JP BH Pošta. Ulaznice za predstave u programu “Mali MESS” su i ove godine besplatne, a karte se mogu preuzeti u direkciji Festivala MESS, svakim danom u terminu od 11.00 do 19.00 sati, saopćeno je iz MESS-a.

Prihvati notifikacije