BiH

Predsjedništvo BiH: Donijeta odluka o upućivanju pozivnog pisma papi Franji da posjeti BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je održalo 9. redovnu sjednicu na kojoj je razgovarano o brojnim važnim pitanjima, uključujući i Izvještaj Evropske komisije te saradnju sa FRONTEXOM, javlja Anadolu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na sjednici prihvatilo poziv za učestvovanje na događaju na visokom nivou “Human rights 75“, povodom obilježavanja 75. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koji će se održati u Ženevi, 11. i 12. decembra 2023. godine. Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je primilo k znanju informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi Izvještaja Evropske komisije – saradnja sa FRONTEXOM.

Također, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo odluku o produženju učešća kontingenta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Organizaciono-stabilizacionoj misiji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je također donijelo odluku o produženju učešća kontingenta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Misije obuke Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici.

Kako se navodi u saopštenju, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je usvojilo Izvještaj Ministarstva civilnih poslova BiH o dosadašnjim pregovorima u vezi razgraničenja između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je također donijelo odluke o ratifikaciji Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije kao i Sporazuma o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu.

Osim toga, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prihvatilo pokroviteljstvo 13. Međunarodne investiciono – poslovne konferencije Sarajevo Business Forum, koja će biti održana u Sarajevu, od 21. do 23. maja 2024. godine.

Na kraju se navodi da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo odluku da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputi pozivno pismo poglavaru Katoličke crkve papi Franji, za zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.