Ekonomija

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH za Bosnainfo: Ovo je katastrofa! U petak sastanak na nivou države...

Poljoprivrednici su u velikim problemima...

FOTO: EPA-EFE / UNSPLASH / PRINTSCREEN BHRT
FOTO: EPA-EFE / UNSPLASH / PRINTSCREEN BHRT
Nedžad Bićo o problemima poljoprivrednika FBiH

Kako ističu problemimu su što zbog vremenski (ne)prilika, otežavajućih okolnosti sa isporukom robe na graničnim prijelazima, ali i zbog politike države koja ne reaguje efikasno da se olakša poljoprivrednicima i zaštiti domaća proizvodnja.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH za Bosnainfo ispričao je kako su poljoprivrednici suočeni sa jako teškom situacijom, a kako ističe svega će faliti.

„Situacija nije nimalo dobra. Žetva je završena, ovo sad što prispijeva vrlo je lošeg kvaliteta, umanjeni su prinosi, tako da slobodno mogu reći nikad teža ni gora godina od ove.

Ogromni su gubici, pšenica je za 50 posto umanjen prinos, tako je i sa voćem i povrćem. Imate parcela i voćnjaka gdje je 100 posto uništeno, tako je i sa povrćem, mislim da su gubici veliki kod mnogih. Šta da vam kažem, čekamo sad, ne znamo da li će država kako reagovati, poduzeti nešto, međutim još niko ništa. Izdvojena su neka 2,5 miliona KM rebalansom kao pomoć poljoprivrednicima.

Pročitajte još

Međutim, to nije dovoljno. Krajnje je vrijeme da se reaguje, strašni su gubici, a vrijeme brzo prolazi. Ljudi trebaju da obezbijede zimnicu za stoku i sve ostalo, jer ugrožena je proizvodnja, evo i silaža, silažnog kukuruza, na kraju svega će faliti“, tvrdi Bićo za Bosnainfo.

Nepovoljni vremenski uslovi su umanjili prinos šljive, gdje neki ističu kako nemaju ni za privatnu proizvodnju rakije, a o kvaliteti se ne može ni govoriti.

„Nažalost tako je. Imate nekih parcela gdje nema nikako uroda šljive, imate nešto malo, ali i to je neznatno, ne može se uopšte u statističke procente svrstati. Ista je situacija sa jabukama, kruškama, sve je bukvalno katastrofa.

Što se cijena tiče mi to stalno pričamo o tome da poljoprivrednici na cijene ne utiču nijednim zarezom. Cijene su takve kakvu su jer mi imamo jako malu proizvodnju u odnosu na ono što trebamo, kad su ovako teške godine kao ova, to je nekih 20 posto potreba, kad je najbolje vrijeme to je nekih 30 posto, sa ovim procentom proizvodnje vi ne možete učestvovati ni u čemu, a ovo što se dešava sa cijenama to sve radi uvozni lobi, a na šta mi odavno upozoravamo.

Ovdje se radi na uništenju domaće proizvodnje da bi neko drugi ovladao tržištem, a kad to uspije znate šta slijedi, to je monopol koji diktira i cijenu i sve živo“, pojašnjava Bićo.

Naglašava kako su njihovi problemi svima poznati kako u državi tako i regionu. Dodatna otežavajuća okolnost svim poljoprivrednim proizvođačima jeste izvoz robe.

„Problemi sa izvozom robe su poznati, odavno je tako kako jeste. I znate šta, ne krivim Hrvatsku, ovdje su naši krivi što ne uvode recipročne mjere. Ovdje uvozi kako ko šta hoće, kontrole nisu dobre, pa evo ove boleščine kako se dovuku ovdje su dokaz kako se šire, od svinjske kuge do bruceloze i ostalo. To je samo zato što nema adekvatne kontrole na našim granicama i što se pušta sve, dok drugi naravno, da bi zaštitili svoje tržište i ono što ne mora ući, na granici zadrže, kamion na granici zadrže.

To se namjerno radi da roba propadne i naravno vraća je nazad, ali ona uglavnom neće završiti na njihovom tržištu. To su sve potezi koji su legalni, ali što i naši ne urade isto tako, recipročno, da se zaštiti domaći proizvod, ne znam, nije mi jasno. Niko ništa da poduzme, a nama roba propada. Nadamo se da će biti bolje, a nada zadnja umire“, poručuje Bićo za Bosnainfo.

Za kraj našeg razgovora predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH ističe kako neće dozvoliti da ostanu „na čekanju“ da država reaguje.

„Čekamo ovo još malo žetve što ima da se poradi po poljima u ovo dva ili tri dana, u petak sastanak na nivou države čitave. Sastat ćemo se svi, svi poljoprivrednici iz Bosne i Hercegovine i kolege iz RS-a, Federacije, Brčkog i tu će se uglavnom donijeti zaključci ili da se pomogne ili da se ide u proteste ili šta god. Biće onako za šta većina kaže i bude saglasna.

Dakle, u petak ćemo se sastati svi i odlučiti šta dalje da radimo“, kazao je Nedžad Bićo za Bosnainfo.

Prihvati notifikacije