BiH

Predložen pritvor za Edina Podgoru osumnjičenog za krivično djelo terorizma

Postupajući u okviru tužilačke dežure 24/7, dežurni tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Edina Podgoru, rođenog 1973. godine u Zenici, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Protiv osumnjičenog je podnesen izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, a osumnjičen je da je 18. aprila 2024.godine na društvenoj mreži javno objavio video snimak uznemirujućeg sadržaja u kojim prijeti široj populaciji stanovništva, da je mudžahedin i u kojem isti najavljuje ubistva kjafira “nevjernika” saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni je nakon objave identifikovan, lociran i lišen slobode, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva koji će biti korišteni kao dokaz u postupku.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela terorizma iz člana 201. Krivičnog zakona BiH.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponovo učiniti krivično djelo ili dovršiti započeto, kao i zbog naročitih okolnosti izvršenja krivičnog djela, gdje bi puštanje osumnjičenog na slobodu prouzrokovalo uznemirenje javnosti i građana.

Na ročištu povodom prijedloga za pritvor postupajuća tužiteljica će detaljno obrazložiti pritvorske razloge – navodi se u saopćenju.