Kolumne

Pred Zmajevima je odlučujući meč, nadamo se da im zbog "tijesnih soba i predugog puta" lopte neće ponovo kao amaterima ispadati iz ruku

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras (21 sat) igra susret posljednjeg kola grupne faze pretkvalifikacija za Olimpijske igre.

FOTO: FIBA
FOTO: FIBA

Zmajevi će odmjeriti snage s Mađarima, koji su izgubili oba prethodna meča na pretkvalifikacijskom turniru u Poljskoj dok je naša selekcija zabilježila pobjedu nad Portugalom i poraz protiv Poljske.

Čisto da se zna, Bećiragićevi puleni su prošle i ove godine tri puta su igrali protiv Mađara (na Eurobasketu i u kvalifikacijama za SP) s kojima imamo bilans od dva trijumfa i jednog poraza.

Favoriti smo, ali…

U najavi utakmice naša NBA zvijezda Jusfu Nurkić je onako “diplomatski” najavio večerašnji okršaj:

“Poznajemo dobro njihovu ekipu, koja je sada, doduše, u nešto drugačijem sastavu. Svjesni smo šta mogu. Razumijemo kakve su okolnosti bile posljednjih dana ovdje u Poljskoj, ali smo sigurni da ćemo dati sve od sebe da ostvarimo pobjedu”, kaže Nurkić, koji je nakon dva kola pretkvalifikacija, uz Džanana Musu, potpuno očekivano prvi strijelac našeg tima.

Pročitajte još

Iako se vodimo kao favoriti protiv Mađara ne možemo se oteti dojmu da nas može pobijediti bilo koja košarkaška selekcija u Evropi. Dobro, možda ne bukvalno svaka, ali kada se vratimo na utakmicu protiv Poljske, pogotovo na prvo poluvrijeme, te kratke, ali očajne, periode u trećem i četvrtom periodu, nevjerovatno je šta se dešava našim igračima koji su sve sami profesionalci i koji igraju u klubovima koji su sve, ali ne anonimni na svjetskoj košarkaškoj mapi.

FOTO: FIBA
FOTO: FIBA

Kako objasniti neshvatljive greške u napadu i gubljenje lopti igrača od kojih se najviše očekuje? A o šutu za tri poena da ne govorimo. Igrači koji su nekad (i koji još to rade) u mnogo jačim mečevima tokom karijere rješavali utakmice svojim šutevima iza linije za tri poena sada dolaze do toga da im statistika u državnom dresu nakon meča bude 2/6, 1/5, 1/6, 2/7, 0/6…

Srećom, uvijek ima igrača koji bljesnu poput igrača Budućnosti Lazića koji je odradio dobar meč protiv Poljske, ali nije bio dovoljan. Jer koliko god on, ili Nurkić, Musa i drugi ubacili, odbrana je dva puta više primala.

Katastrofalna odbrana

Kako poboljšati igru u odbrani? Uredu, prvo vam trebaju dobri defanzivci. A ako ih nedostaje onda na scenu stupa trener, selektor, košarkaški stručnjak.., kako kome odgovara, koji uzme tablu i marker, pa fino sjedne i objasni igračima njihove uloge u odbrani. Protiv Poljske, čini se da je simpatični Bećiragić zaboravio i tablu i marker. Mada bi onako odsutnim pojedincima u našim redovima i Gregg Popović teško objasnio kako i šta treba… Ipak, treba selektor shvatiti da od silnog mahanja rukama nema mnogo koristi. Sjedite i probajte im objasniti selektore.

Znamo da situacija u bh. košarci nije bajna, naprotiv, jako je loša. Znamo da igrači nemaju uslove koje vjerovatno zaslužuju, da su im sobe i kreveti tijesni, da se ko u nadrealistima “po čevorica guraju u jednu”, znamo da im putevi do ne tako daleke Poljske traju i po 12 sati, da se duguje ogromna lova Vedranu Bosniću, da nam prijete tužbe.., ali to ne može i ne smije biti razlog da igračima koji su od košarke u životu zaradili stotine hiljada eura lopte ispadaju iz ruku kao nekim amaterima koji se okupe na nekom od sarajevskih igrališta među zgradama.

Zato, nadajmo se da će Zmajevi večeras biti “u utakmici”, a ne “izvan nje” i da će biti fokusirani na ono što je bitno u ovom trenutku , a to je ubjedljiv trijumf i ništa drugo. Sretno im bilo!

Prihvati notifikacije