BiH

Potpisivanje Sporazuma kojim se osiguravaju četiri miliona KM za Javni RTV sistem BiH

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i generalni direktor Radiotelevizije BiH Belmin Karamehmedović potpisat će danas Sporazum kojim se, na osnovu odluke Vijeća ministara BiH, osiguravaju četiri miliona KM za Javni RTV sistem BiH.

Zgrada BHRT-a
FOTO: FENA

Vijeće ministara BiH je ranije, na prijedlog ministra komunikacija i prometa Edina Forte, usvojilo odluku kojom su osigurana četiri miliona KM za Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine za studijske i produkcione kapacitete za proizvodnju signala u HD rezoluciji te po tri miliona KM vladama entiteta za poticaj razvoja sektora elektronskih medija.

Dodatno, sredstva doznačena BHRT-u su namijenjena i za otplatu prava prijenosa Evropskog prvenstva u fudbalu 2024. godine i Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine, saopćeno je ranije iz resornog ministarstva. Ovo je prvi korak. Drugi mora biti hitno imenovanje upravljačkih struktura FTV-a u Parlamentu Federacije BiH kako bismo na fer način uredili način prikupljanja RTV takse unutar Federacije BiH. Treći korak je donošenje novog zakona koji će trajno urediti stabilnost javnih servisa i od kojeg će sva tri servisa imati jaču podršku nego danas – poručio je državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto.

Ovom odlukom nastoji se osigurati finansijska stabilnost javnih servisa, što je jedan od 14 prioriteta EU za pristupanje pregovorima, omogućiti održivost i funkcionalnost Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine i stvoriti pretpostavke za podršku i unaprjeđenje sektora telekomunikacija i elektronskih medija u BiH.