Svijet

POSTIGNUT DOGOVOR: Dvije zemlje kreću u proizvodnju granata za Ukrajinu

Francuska i Australija su predstavile planove za zajedničku proizvodnju municije za Ukrajinu, dok dvije zemlje nastoje ojačati vojnu saradnju i prevazići svađu oko odluke Canberre da odustane od planova za kupovinu francuskih podmornica prije dvije godine.

FOTO: EPA-EFE/STRINGER
FOTO: EPA-EFE/STRINGER

Odnosi između dvije zemlje u jesen 2021. godine pali su na najniže nivoe kada je Pariz optužio saveznike da su mu zabili nož u leđa kada se Australija odlučila za podmornice na nuklearni pogon izgrađene američkom i britanskom tehnologijom umjesto toga, i otkazala je ugovor s Francuskom.

Francuski ministar odbrane Sebastien Lecornu izjavio je da su se Francuska i Australija dogovorile da sarađuju kako bi proizvele “nekoliko hiljada” granata od 155 milimetara za pomoć Ukrajini, za koje se nada da bi mogle početi da se isporučuju u prvom kvartalu ove godine, prenosi Federalna.

Pročitajte još

Lecornu je to govorio nakon sastanka s australskim kolegom Richardom Marlesom, u prvim zajedničkim pregovorima na visokom nivou otkako je izbila svađa oko podmornica.

Australija će isporučiti barut, dok će francuski Nexter proizvoditi municiju.

– Postoje zapravo komplementarnosti između naših vojnih industrijskih baza, što omogućava da se to dogodi – izjavio je Marles novinarima u francuskom ministarstvu vanjskih poslova.

– Istina je, međutim, da smo željeli djelovati zajedno, i da je bitno da Australija i Francuska pružaju podršku Ukrajini u trenutnom sukobu – rekao je.

Marles je, međutim, potvrdio da Australija ne planira imati bilo kakve privremene podmornice na konvencionalni pogon dok se ne isporuče američke na nuklearni pogon, uprkos nadi Francuske da bi privremeni sporazum mogao biti na stolu.

Pročitajte još

Odnosi između dva zapadna saveznika poboljšali su se nakon promjene vlasti u Australiji.

Dvije strane nastoje okrenuti stranicu i vidjeti kako mogu bilateralno i šire sarađivati u Indo-pacifičkoj regiji, gdje Pariz vjeruje da može igrati veću ulogu.

Francuska, s prekomorskim teritorijama u Tihom i Indijskom okeanu i tamo stacioniranim 7.000 vojnika, sebe smatra Indo-pacifičkom silom i sklopila je sporazume o isporuci oružja i sigurnosti s nekoliko sila, među kojima i s Indijom, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije