Ekonomija

Posjetili smo Sajam bh. privrede: Gaming selo, hrana, piće, kozmetika, alati i prvi lift proizveden u BiH

Specijalizirana manifestacija 8. Sajam bosanskohercegovačke privrede okupila je više od 260 učesnika u dvorani Mirza Delibašić sarajevskog Centra Skenderija.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Zanatlije, poljoprivrednici, seoska gazdinstva, mali i srednji privrednici iz cijele BiH danas su počeli predstavljati proizvode na 8. Sajmu privrede u Skenderiji. Fokus Sajma je stavljen na mala i srednju preduzeća, prepoznata kao “generator ekonomskog rasta i razvoja, a otvorio ga je Adnan Delić, ministar privrede KS-a:

“Svjedočimo konstantnom prekidu lanaca snabdijevanja i posebno je važna prehrambena proizvodnja jer kad se zatvore granice mi ne možemo preživjeti od vlastite proizvodnje”, kazao je Delić.

U konobi sa ministrom

Ministarstvo privrede KS-a je generalni pokrovitelj Sajma, a ovo godine prvi put imaju i svoj štand. Kcipiran kao gaming selo štand je spoj inovativnog i savremenog sa tradicionalnim, koje se u ovom slučaju ogleda u poljeprivrednim proizvodima, prije svega prehrambenim:

FOTO: FENA
FOTO: FENA

” Predstavit će se i nekoliko poljeprivrednih gazdinstava sa Kantona Sarajevo, koja su prošla jedan međunarodni projekat Evropske unije u saradnji sa Crnom Gorom. Ideja je da u okviru ovog gaming sela promovišemo i naše start-up subjekte iz male privrede, koje Ministarstvo sufinansira. U selu se nalazi i jedna konoba, u kojoj će svi imati priliku da razgovaraju sa mnom, a nadam se i sa ostalim članovima Vlade KS-a. Da kažu sve šta ih muči i predlože sve ono za što smatraju da može unaprijediti poslovni ambijent u Kantonu Sarajevo”, kazao je ministra Delić.

Dodao je i da je ovo idealan trenutak za promociju privrede: “To je ono što je najvažnije u našoj državi, a odnosi se na razvoj svih segmenata društva. Sva ova preduzeća, njihovi proizvodi i usluge, najzaslužniji su za punjenje našeg budžeta”, zaključio je Delić.

Šta da rade inženjeri?

U okviru sajma bit će održana 5. Međunarodna bh. sedmica inženjerstva, u organizaciji Udruženja KulturaMedia Sarajevo. Zlatko Berbić, direktor KulturMedije, kaže da je cilj u primjeni i praksi povezati nove tehnologije sa akademskom zajednicom i mladim ljudima koji bi željeli stvoriti novu vrijednost u inženjerskom svijetu.

“Inženjering je uvijek razvoj. Razvoj je uvijek inovacija. Kalkulišemo da imamo oko 100.000 inženjera u BiH. Kako doprijeti do njih i obavijestiti ih šta su trendovi? Jedina je mogućnost praviti mrežu, razgovarati. Imamo vrhunskih inženjera u cijelom svijetu. Najbolji inženjer u Velikoj Britaniji prošle godine je bio Ahmed Kovačević. Ideja je, naravno, transformacija. Svakog puta se prilagođavamo onome što se događa na terenu. Odlučili smo da prvi put u Sarajevu predstavimo najuspješnija bh. inženjerska rješenja i kompanije”, kazao je Berbić.

Krez Sedmicu inženjerstva bit će predstavljeno 20 bh. kompanija. Drugog sajmskog dana bit će upriličena i ceremonija proglašenja pobjednika i dodjela Made in BiH – priznanja za najbolji tehničko/inženjerski projekt/proizvod 2022.

Lift iz Srebrenika

Na sajmu učestvu i Investicijska fondacija Impak, koja se bavi razvojem poduzetništva sa fokusom na lokalni ekonomski razvoj. Senaid Đozo, direktor fondacije, kaže da je njihova misija razvoj poduzetničkog ekosistema u BiH, razvoj malih biznisa i podrška njihovom rastu i sazrijevanju.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Naša vizija je da imamo društvo koje cijeni privatnu inicijativu, društvo koje cijeni kreativne ideje i intencije da se radi na zapošljavanju mladih. U periodu od 2018. Do 2022. U 56 lokalnih zajednica podržali smo osnivanje i unapređivanje preko 300 poslovnih poduhvata i stvorili smo preko 600 radnih mjesta. Posebno smo ponosni na survival rate koji je preko 90 procenata”, ističe Đozo.

Impakt će predstavit 17 malih poslovnih subjekata iz svih dijelova BiH (Gračanice, Zavidovića, Bijeljine, Lopara, Zenice, Konjica…) sa najšarolikijom paletom produkata, od hladnih prešanih ulja, preko igračaka, do prvog lifta proizvedenog u BiH, konkretnije u Srebreniku.

Direktor Centra Skenderija Damir Petrinić naglasio je da je ponuda sajma raznovrsna i fokusirana na domaće proizvode.

Posjetioce očekuje bogata ponuda hrane, pića, zanatskih i ručno rađenih proizvoda, preparativne kozmetike, alata, modnih dodataka, usluga i drugih proizvoda.

Ulaz na sajam je besplatan, a za posjetioce je otvoren do 11. decembra od 10.00 do 19.00 sati.

Prihvati notifikacije