Sarajevo

Porodice s troje djece pisale Deliću: Zbog ovog pravila o dječijem dodatku imamo milionske troškove...

Saopćenje ovog udruženja prenosimo u cijelosti.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Arhiva

Udruženje Porodice tri plus uputile su inicijativu Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, a kojom će se, ako bude usvojena, sve porodice u FBiH koje ostvaruju pravo na dječiji dodatak, rasteretiti milionskih troškova koje trenutno plaćaju, a nadležnom ministarstvu neće donijeti troškove.

Ovaj prijedlog, Porodice tri plus uputile su prije 18 mjeseci prethodnom sazivu Vlade i resornom ministarstvu, u periodu kada je pripreman novi Pravilnik, međutim, tada nismo naišli na razumijevanje našeg zahtjeva. Zbog velikog broja žalbi roditelja, obnovili smo zahtjev, i vjerujemo da ćemo naići na razumijevanje resornog ministra Adnana Delića, kojem smo i uputili ovu inicijativu.

Saopćenje ovog udruženja prenosimo u cijelosti: “Sve porodice u Federaciji koje ostvaruju pravo na dječiji dodatak, trenutno su u velikim, ujedno i bespotrebnim troškovima održavanja dječijih bankovnih računa a koji su propisani Pravilnikom o potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava na dječiji dodatak.

Naime, Pravilnik o potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava na dječiji dodatak propisuje obaveznost otvranja računa za svako dijete posebno i njegovo mjesečno održavanje, iako roditelji već imaju otvorene bankovne račune na koje plaćaju mjesečno održavanje.

Faktički, ovim načinom umanjuje se novčani iznos dječijeg dodatka za cijenu odražvanja bankovnog računa. Pravo na dječiji dodatak ima oko 55.000 djece, gdje se troškovi održavanja bankovnog računa kreću od 2-15KM, što za jedno dijete prosječno iznosi 50KM godišnje, a za troje ili više djece često i preko 250KM, što za sve roditelje u FBiH ukupno iznosi preko 2.500.000 KM!

Osim finansijskog tereta, proces otvaranja bankovnog računa za svako dijete kao i svakomjesečno otvaranje naloga za isplatu, stvara gužve i dodatno oduzima vrijeme roditeljima. S obzirom na činjenicu da se radi o porodicama slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženim porodicama, očekujemo hitnu izmjenu Pravilnika kako bi se osiguralo da porodice koje ostvaruju ovo pravo, ne budu izložene dodatnim finansijskim i administrativnim teretima, tako im osiguravši mogućnost uživanja potpunog iznosa dječijeg dodatka”, naveli su iz Udruženja Porodice tri plus.