Svijet

Pored oluje Hilary, Kaliforniju pogodio i snažan zemljotres (Video)

Američku saveznu državu Kaliforniju pogodio je zemljotres jačine 5.1 po Richteru, koji se podudario s dolaskom tropske oluje Hilary.

FOTO: SCREENSHOT/TWITTER
FOTO: SCREENSHOT/TWITTER

Epicentar zemljotresa lociran je sjeverno od Los Angelesa, a podrhtavanje je osjetilo mnogo ljudi na južnom području te američke savezne države.

Ovo se dogodilo dok su se stanovnici pripremali za obilnu kišu i potencijalne poplave uzrokovane tropskom olujom.

Zemljotres je zabilježen u 14:41 po lokalnom vremenu i, iako su stanovnici osjetili podrhtavanje, trenutno nema izvještaja o štetama ili povrijeđenima.

Američki sistem upozorenja objavio je da nema opasnosti od tsunamija nakon ovog potresa.

Tropska oluja Hilary izazvala je bujične poplave istočno i zapadno od Los Angelesa, nakon što je smrtonosnom snagom projurila meksičkim poluotokom Donjom Kalifornijom.

Jedna je osoba u Meksiku smrtno stradala u iznenadnim poplavama na poluotoku, gdje su neke ceste odnesene. Fotografije na društvenim mrežama pokazuju bujice kako šikljaju gradskim ulicama koje su pretvorene u rijeke.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom proglasio je vanredno stanje za veći dio južne Kalifornije, s upozorenjima na iznenadne poplave koje je na snazi najmanje do ponedjeljka u 3 sata ujutro po lokalnom vremenu.

To je područje koje je bilo izloženo dugim sušnim razdobljima. U planinskim i pustinjskim područjima bi u kratkom vremenskom razdoblju moglo pasti od 12 do 25 cm kiše, koliko obično u tim područjima padne na godišnjoj razini.

Prva tropska oluja koja je pogodila okrug Los Angeles od 1939. izazvala je ozbiljne poplave u planinama San Gabriel istočno od grada i obalnim područjima na sjeverozapadu okruga Ventura.

U okrug San Bernardino naređena je evakuaciju brojnih mjesta u planinama i dolinama, u kojima su se na fotografijama s društvenih mreža mogle vidjeti bujice vode, blata, kamenja i drveća.

Vlasti su pozvale stanovnike na oprez i da ostanu kod kuće dok oluja ne prođe. Gradovi su se pripremili sa službama spašavanja i evakuacije kako bi se suočili s mogućim katastrofalnim poplavama.

Prihvati notifikacije